Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Quorn eller seitan?

20 feb , 2016, 12.48 Markus

 

Ekofastan till ära tänkte jag skriva några svåra ord. Eller kanske inte svåra men lite ovanliga. I rubriken nämner jag några sådana ord. Kan vara värt att nämna att quorn är ett varumärke, men har blivit synonymt för dylika produkter. Mykoproteiner tror jag de heter. Vet inte riktigt vad de är, men de smakar nästa som malet kött när man lagar den i en tomatsås. Tillräckligt med kryddor och tomatsås så lurar man den mest inbitna köttätaren. Samma gäller en god sås med malen soija. Tro mej, jag är något av en expert på att äta mycket (och ofta) kött.

Här om veckan åt jag en kebab där köttet var ersatt av något som heter seitan. Namnet till trots är det inte något djävulstyg, utan veteproteiner. Har inte en aning om vad det är, men med rätt sås smakar det helt som kebab.

Nu kanske någon märkte ett visst mönster i min text. Det är oftast såsen och tilltuggen som avgör smaken, speciellt i vardagsmat. Om man steker biff så har köttets smak en viss betydelse, men i en pastasås på en regnig tisdag eller en kebab kl 4 på söndagsmorgonen är det inte så relevant. Dessutom kan man hifistera med maten och göra den ganska god. Anser, för övrigt, att hifistera är ett godtyckligt ord på svenska.

Med tanke på att detta handlar om ekofasta är det lite pinsamt att jag inte kollar upp om dessa maträtter är mera ekologiska eller nyttiga än de vi normalt äter, men min spontana tanke är att så är fallet. I dagens samhälle verkar åsikt vara viktigare än fakta, så jag har nu bestämt att det säkert är nyttigt och bra.

Mats skrev i torsdags om hur kossan anses av experter vara miljöfarlig. Problemet är väl att kossan pruttar ganska mycket och den mängd metan en kossa pruttar på ett år motsvarar de koldioxidutsläpp som uppstår när  man kör en personbil ca. 12 000km.  Hoppas man löser detta med uppsamling av kopruttar, då jag är en stor vän av nötkött och mjölk.

Hur man än vänder och vrider på saken är vi en belasting för miljön. Det viktigaste är väl att vi är medvetna om detta och förstår hur vi påverkar vår omgivning. Då kan vi göra informerade beslut och inte endast gå på magkänsla (haha…). Efterfrågan och utbud brukar följa varann, så genom våra val kan vi påverka vår omgivning.

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Lisa skriver:

    Kan vara bra att veta att seitan är koncentrerat gluten och quorn, som är gjort av svamp, oftast innehåller äggprotein. Sådär som dietinfo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *