Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ärkebiskopsvalet irriterar mig

15 okt , 2013, 17.30 Daniel Jakobsson

 

I dag har Svenska kyrkan valt en ny ärkebiskop.
För första gången i Svenska kyrkans historia är det en kvinna, Antje Jackelén, biskop i Lunds stift. Grattis SvK till denna viktiga milstolpe. Jag hade förmånen att i våras vara hembjuden till biskop Antje i samband med en konferens och det var en trevlig kväll. Jag upplevde henne som skärpt och öppensinnad men lite grå och kantig, men det kommer väl med ämbetet…  Det var inte dock inte det jag tänkte skriva om.

Jag måste bara kommentera den debatt som föregått ärkebiskopsvalet.
I mitt facebookflöde, i flera av  de kristna tidningarnas ledarspalter och på diverse opinionssidor har man reagerat på utfrågning av ärkebiskopskandidaterna där bland annat Jackelén inte ville svara ja eller nej på frågan om Jesus ger en sannare bild av Gud än vad Muhammed gör. Man menar att det här är början på slutet för Svenska Kyrkan om inte dess ledarskap vågar stå upp för Jesus Kristus. Även ”utomkyrkliga” typer har uttalat sig i debatten och raljerat över världens mest sekulariserade organisation…

Det här gör mig extremt irriterad.

 • Frikyrko-Sverige vältrar sig i ett slags ”vad var det jag sa” perspektiv. Man får vatten på den kvarn som menar att svenska kyrkan tappat sin relevans som kristen kyrka. Men sanningen är snarare att de flesta frikyrkorna i Sverige närmar sig och uppskattar SvK:ans mer nyanserade bild av vad det är att vara kristen.
 • Media-Sverige tar slentrianmässigt chansen att raljera över en kyrka som tappat sin USP (unique selling point). Men sanningen är snarare att förståelsen för vad Svenska kyrkan är och vill vara är ytterst begränsad.
 • Rasism-Sverige tar tillfället i akt och hyllar teologer som tar ställning mot Muhammed (deras tolkning). Sanningen är snarare att de skiter i teologi och ledarskap bara vi får stopp på invandringen.
 • Min vän Birro twittrar i sin dömande stil att han nu tänker ta steget ur svenska kyrkan (vad har han gjort där?) nu när kyrkan får en ärkebiskop som inte är kristen. Sanningen är snarare att Birros bild av vem som är kristen krymper i rasande fart…

Jag är dock glad och tacksam över att Sverige valt en ärkebiskop som väljer dialog framför exklusivitet.
Det är inte farligt med dialog. Det är nyttigt. Och Svenska kyrkan viker sig inte för varken främlingsfientlighet, konservativa kristna eller mediadrev.

Go Antjé 

 

Läs också

7 kommentarer

 1. Kan man inte tänka sig att de olika religionerna uppstått som reaktion på /hjälp för en reell situation, att de så att säga är skräddarsydda för kulturer med olika problematik och relation till huvudproblematikeni världen. Judendomen är så att säga boägget för de abrahamitiska religionerna. Kristendomenuppstod då judarna hotades av global imperialism och fördrevs från sitt land. Kristendomen kom, för att fånga in adepter runt hela hellenistiska medelhavet och norr om Pyreneerna att släppa sin uttalat politiska aspekt som gjordes mer till filosofi.
  Muhammed kom till araberna i en tid då kolonialism och imperialism makade sig allt närmare deras revir. De behövde konsolidera sig för att kunna stå emot.
  För västerlänningen gör kristendomen något speciellt: Den lovar att trots sönderfall, splittring och kulturell sekularisering kan vi bli likt hela människor – anden fyller upp där vi själva saknar resurs. Denna kirurgi behöver inte de mera traditionella kulturerna. Allraminst afrikanerna, som är ett ändå – Västerlänningar blir ett i Kristus först genom andens verkningar. Don efter kultur sas.Vi bör kämpa för att inte ytterligare förstöra de hela.

 2. hejdåhbl skriver:

  På riktigt – var det här allt? Det var inte mycket till analys.

  Hoppas på bättre kvalité hos Hbl. Glad att jag inte prenumererar.

  • Daniel Jakobsson skriver:

   Hej.
   Tänkte bara förtydliga att det här är ingen analys av svenska ärkebiskopsvalet från HBL utan en bloggpost i gästbloggen andetag. Det är inte en ansats att göra en journalistisk analys utan en subjektiv åsikt.

   Hoppas du kan se på texten med andra ögon efter det förtydligandet. Är nyfiken på att höra dina tankar om det svenska ärkebiskopsvalet,

 3. Christa.fi skriver:

  Ja, skriv mera om det här Daniel. Gärna också mer om ”Men sanningen är snarare att de flesta frikyrkorna i Sverige närmar sig och uppskattar SvK:ans mer nyanserade bild av vad det är att vara kristen.”

 4. jimoyak289 skriver:

  great

 5. jimoyak289 skriver:

  I dagens teknikålder är det ingen överraskning att det nu finns appar tillgängliga som låter dig spåra någons plats via deras mobiltelefon. En sådan app är ”. Den här appen utger sig för att erbjuda ett sätt att ”hålla reda på din familj och vänner”, och lovar att vara ”100% oupptäckbar”. Men håller den verkligen vad den lovar? I den här artikeln kommer vi att titta närmare på ” och se om det är ett pålitligt app för att spåra mobil. Låt oss först titta på funktionerna som påstår sig erbjuda. Appen låter dig spåra någons plats i realtid, samt se deras platshistorik. Du kan också ställa in ”geofences”, som är virtuella gränser som skickar dig en varning om personen du spårar går in i eller lämnar ett visst område. Dessutom kan appen användas för att se någons textmeddelanden, samtalshistorik och till och med lyssna på deras telefonsamtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *