Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Att våga lita på livet

29 okt , 2013, 18.16 Sofia Mirjamsdotter

 

Gud,
ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.

Sinnesrobönen. En bön som används flitigt inom AA-rörelsen, men som fungerar utmärkt i vilken som helst av livets skeenden. En bön som definitivt hjälpt mig att ta mig igenom svåra situationer. Den är så liten, så enkel, men innehåller egentligen den enda livsvisdom en behöver. Och om man genom att uttala den också klarar av att överlämna sig själv till Gud, livet, något större än en själv, så är jag övertygad om att den räddar liv.

Även den som tvivlar, som kanske inte tror att någon hör, kan ha stor nytta av bönen, genom att använda den som ett mantra. Det har jag gjort i många stressade situationer. Gånger då jag varit maktlös inför ett skeende och stressad över att inte ha facit. Att då upprepa orden i sinnesrobönen har hjälpt mig mer än någonsin Fader Vår.

Att acceptera det en inte kan förändra är svårt. Men att inse att det är lönlöst att försöka kan också skänka frid. Ett lugn. Oavsett hur det stormar så hjälper det inte hur jag vevar eller öser vatten, ibland är det enda rätta att sitta ner i båten och lita på att den tar en i hamn. När en ändå inte kan förändra situationen, stilla vågorna eller ro fortare, varför då oroa sig? Lättare sagt än gjort att inte oroa sig, men de gånger en klarar av det gör det stor skillnad.

Att förändra det en kan är också viktigt. Att förstå att vissa saker gör sig inte själv, och kanske framförallt: förstå att om en gör som en alltid har gjort så kommer det att bli om det alltid har blivit. Ibland måste en anstränga sig för att bryta gamla mönster, pröva en ny metod, en ny huskur när det gamla ändå aldrig hjälpte. Och klarar man det inte själv så kan man genom att andas djupt, läsa sinnesrobönen om och om igen, tills andningen går av sig själv och man vågar lita på att saker ordnar sig, också lära sig förstå vilka delar i sitt liv en har makt att förändra.

Ofta är den svåraste insikten den att det aldrig går att förändra andra människor. Att det enda en faktiskt kan förändra är sig själv, sina egna beslut, sitt eget beteende. Samtidigt finns en väldig kraft i detta – insikten att det går att ta eget ansvar för sitt eget liv, och slippa bli bitter över att andra inte uppför sig som önskat. Även om en måste jobba lite själv är det alltid lättare att ha möjlighet att förändra, om än bara sig själv, än att sitta maktlös och må dåligt över andras felbeslut.

Nästa gång du känner dig stressad, otålig, irriterad, förbannad eller på väg att bli bitter, eller om du är ledsen, förtvivlad, deppad och på väg att ge upp: testa att andas djupt, be sinnesrobönen och koncentrera dig under tiden på att förstå innebörden av den.
Jag lovar inte att det kommer att fungera, men jag vet att den fungerar för mig.

Läs också

4 kommentarer

 1. Royne Östlund skriver:

  Lysande artikel

 2. Tuula skriver:

  Hej Sofia!
  Tyckte detta var väldigt bra!
  Undrar om jag får dela detta på min Facebook, så klart hänvisat till
  att du har skrivit detta.
  Önskar dig allt gott!
  Tuula

 3. /Ralf skriver:

  Fantastisk tro på Gud du har , för visst är det Gud som för vår båt i hamn.
  Och visst är han den som talar sanningen som det står:
  Gud är icke en människa, så att han kan ljuga, icke en människoson, så att han kan ångra något. Skulle han säga något och icke göra det, tala något och icke fullborda det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *