Vardagstro och söndagstvivel

Vi som andas

Bloggen är en del av evangelisk-lutherska kyrkans webbarbete och bloggänget en blandning av kyrkans medlemmar, lekmän och kyrkans anställda.

Klicka på namnet så får du fram skribentens alla texter.

Mia Anderssén-Löf

Andetag Mia

Jag är präst och doktorand, mamma och fru. Jag är nyfiken till min natur och älskar nya tankar och frågeställningar. Därför trivs jag med mina två jobb – som doktorand i teologi och studentpräst vid Campus Allegro, i Jakobstad. Varje dag lär jag mig något nytt. Att tänka i nya banor är som ett ta ett djupt andetag frisk luft. Då vet jag att jag växer. Växtvärken – som kan te sig som frågor, reflektioner, teorier – kommer att synas i mina inlägg. Kommentera gärna! Det skulle vara spännande att höra hur du tänker.

Claus Terlinden

Claus Terlinden är präst i Karis-Pojo församling. Han bloggar under fastetiden våren 2017 på Andetag.

 Markus Andersén

Småbarnsfar i lägre medelåldern som väntar på att facit till den goda boken publiceras. Avvaktar tills dess med svartvita tolkningar men har dock gott om teorier som nära och kära får ta del av, vare sig de vill eller inte. Till vardags är jag på tok för lite hemma, då jobbet inom exportindustrin gjort mej till expert på optimering av mitt handbagage.

Lina Frisk

Lina Frisk beskuren

Studerar nationalekonomi och masskommunikation i Åbo. 22 år. Feminist. Varm gentemot de utsatta och de som ingen ser, men iskall mot orättvisor, gubbvälde, girighet och trångsynthet. Stark nog att visa mina svagheter. Blir glad och lycklig av att hänga med mina vänner, musik och skärgården.

 Oa Lönnbäck

Oa Lönnbäck_700

För snart 58 år sedan drog jag mitt första andetag. De första orden jag hörde var: En pojke. Och stor! Sedan blev det en väldig uppståndelse runt mig för alla i förlossningsrummet ville vara den som skulle få smälla mig på baken. Så gjorde man på slutet av -50 talet: Lyfte upp barnen i fötterna och smällde till dem så att de började skrika och andningen kom igång. Och jag skrek minsann. Min mamma reagerade inte alls. Tog inte mig i försvar eller blev orolig. Hon var intill mig men såg och hörde inget där hon låg nedsövd för jag föddes genom kejsarsnitt. Min förlossning var enkel. Har inte behövt bli klämd.

Sedan dess har jag andats. Mest luften i mitt hemland men också på andra ställen, åtminstone det förenar oss alla, vi andas, vi behöver luft.

Jag heter Oa Lönnbäck, bor i Karleby och kallar mig ordbrukare.

Admin-teamet

sarasimmemaria_700px

Som bakgrundsfigurer, admin och koordinatorer för Andetag fungerar Sara Åström (till vänster), Maria Sten (mitten) och Simon Lampenius (till höger). Vi jobbar alla på kyrkostyrelsen, Sara med ungdomsfrågor, Maria med kultur och vuxenarbete och Simon med sociala medier. Tillsammans med bloggarna försöker vi skapa en trevlig blogg om det som sloganen säger: Vardagstro och söndagstvivel. Hör av dig du har frågor, feedback eller önskemål för Andetag. fornamn.efternamn(ät)evl.fi

Tidigare bloggare

Sofia Jern

sofia jern_fotoEmmaWesterlund

Rofa Blauberg

Rolf_Blauberg_beskuren700px

Jag är litteraturvetare och moddalärare. Jobbar på två orter och känner för det mesta att allt nog kommer bli bra. Är ofta nervös och i ständigt behov av vägledning och bekräftelse. Mitt i allt jäktigt och osäkert är jag ofta lycklig och försöker även i de bästa stunderna komma ihåg att Gud fört mig dit jag är och att han också kommer att föra mig vidare. Just nu oroar jag mig inte för att gå vilse.

Maria Pettersson

Maria sittande med huvet på handen

Jag studerar till barnmorska i Helsingfors. Ursprungligen från Esse i Österbotten. Glad och har nära till skratt, gillar att umgås med människor och fascineras av Zacharias Topelius liv och produktion. Jag vill bidra med något positivt och vackert i människors vardag med mina vlogginlägg.

Adrian Perera

adrian_foto_ylva_perera

Mats Holmqvist

MATS bild

Mats är ekobonde och skådespelare. Han är utbildad i biodynamisk odling i Skyllebyholm, Rudolf Steinerseminariet, Järna i Sverige. Dessutom har han en magisterexamen i teaterkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors. Han övertog lantbruket i Linnusperä i Karleby av sina föräldrar vid generationsväxling år 2005. Lantbruket driver han tillsammans med hustrun Pauliina och paret har två söner. Under ekofastan våren 2016 skriver Mats en serie på fyra inlägg med reflektioner om att vara ekobonde i Finland.

Sofie Björkgren-Näse

Sofie Björkgren-Näse_700px

Jag är vardagsjag nästan hela tiden.  Jag trivs bra med det. Jag är äkta maka och tvåbarnsmamma. Jag har två jobb, ett brödfödejobb och ett kreativt jobb. Du kommer att lära känna mig mera med varje inlägg jag skriver. Varje inlägg har en bokstavsillustration, som endera får tala för sig själv eller ackompanjeras med nedskrivna tankar.Jag kommer att vara personlig och jag hoppas kunna tangera vid något viktigt i ditt liv, du som läser. Jag har gärna en dialog, så skriv gärna ner dina tankar för eller emot mig!
Sofie

Saif Majid

photo _ saif

Saif kommer från Irak och anlände i augusti 2015 till Finland. Han berättar sin historia som flykting en bloggserie på fem inlägg under veckorna 46-50 2015.

Malena Björkgren

Malena Björkgren
Föräldraledig församlingspastor, doktor i teologi.

Paula Jakobsson

paula_beskuren_700

Djurvän, sökare, händig, rotlös, rolig, billig i drift.

Sofia Mirjamsdotter.

Nina Österholm.

Joanna Lindén.

Mathias Rosenlund.

Jessica Högnabba.

Maria Sundblom.

Emma Audas.

Mårten Wallendahl

Daniel Jakobsson.