Vardagstro och söndagstvivel

Vi som andas

Bloggen är en del av evangelisk-lutherska kyrkans webbarbete och bloggänget en blandning av kyrkans medlemmar, lekmän och kyrkans anställda.

Klicka på namnet så får du fram skribentens alla texter.

Mia Anderssén-Löf

Andetag Mia

Österbottnisk kyrkoherde och vetenskapskvinna. Jag är nyfiken till min natur och älskar nya tankar och frågeställningar. Då vet jag att jag växer. Växtvärken – som kan te sig som frågor, reflektioner, teorier – kommer att synas i mina inlägg. Kommentera gärna! Det skulle vara spännande att höra hur du tänker.

 Markus Andersén

Småbarnsfar i lägre medelåldern som väntar på att facit till den goda boken publiceras. Avvaktar tills dess med svartvita tolkningar men har dock gott om teorier som nära och kära får ta del av, vare sig de vill eller inte. Till vardags är jag på tok för lite hemma, då jobbet inom exportindustrin gjort mej till expert på optimering av mitt handbagage.

Tinca Björke

Jag är kreativ, positiv och för det mesta glad och mellan varven riktigt envis. Jag gillar att prova nya saker – saker som får mig att utvecklas och saker som väcker nya idéer och möjligheter. Till vardags jobbar jag som informatör i Mariehamns församling på Åland, på fritiden rör jag mig, oftast med en Canon i handen eller iaf nära mig. Jag fotograferar allt, från små mirakel i vår härliga närmiljö till människor i olika åldrar. I mina bilder hoppas jag att du ser kreativiteten flöda, att du får se ett annorlunda perspektiv på saker du ser men ändå inte sett. Några gånger i veckan finns jag i badhuset Mariebad, som ivrig vattenjompainstruktör blir det full ”sprätt” i bassängen.

 

Simon Djupsjöbacka

Nyfiken och kunskapstörstig historielärare hemma från Sibbo. Sysslar en hel del med musik, främst sång och kör. Tror på människans potential och på att samhället kan förändras, genom attityder och utbildning. Önskar kunna resa mera, se världens kulturer och uppleva historiska miljöer. Kämpar för rättvisa och tolerans.

Monica Heikel-Nyberg

Nanna Rosengård

Mest av allt mamma till Benjamin. Uppvuxen på den frikyrkliga kyrkbänken. Älskar människor i alla former. Tycker om att få mina cirklar rubbade så jag får tänka till. Teologie doktor i judaistik. Gift med iranier. Fd missionär, nuvarande kantor. Gillar livet på landet och uppskattar storstan. Skrattar gärna jättehögt. Oftast ute i sista minuten.

Admin-teamet

Som bakgrundsfigurer, admin och koordinatorer för Andetag fungerar Fredrik Kass, Maria Sten och Simon Lampenius. Vi jobbar alla på kyrkostyrelsen, Fredrik med ungdomsfrågor, Maria med kultur och vuxenarbete och Simon med sociala medier. Tillsammans med bloggarna försöker vi skapa en trevlig blogg om det som sloganen säger: Vardagstro och söndagstvivel. Hör av dig du har frågor, feedback eller önskemål för Andetag. fornamn.efternamn(ät)evl.fi

Tidigare bloggare

Lina Frisk

Lina Frisk beskuren

Studerar nationalekonomi och masskommunikation i Åbo. 22 år. Feminist. Varm gentemot de utsatta och de som ingen ser, men iskall mot orättvisor, gubbvälde, girighet och trångsynthet. Stark nog att visa mina svagheter. Blir glad och lycklig av att hänga med mina vänner, musik och skärgården.

 Oa Lönnbäck

Oa Lönnbäck_700

För snart 58 år sedan drog jag mitt första andetag. De första orden jag hörde var: En pojke. Och stor! Sedan blev det en väldig uppståndelse runt mig för alla i förlossningsrummet ville vara den som skulle få smälla mig på baken. Så gjorde man på slutet av -50 talet: Lyfte upp barnen i fötterna och smällde till dem så att de började skrika och andningen kom igång. Och jag skrek minsann. Min mamma reagerade inte alls. Tog inte mig i försvar eller blev orolig. Hon var intill mig men såg och hörde inget där hon låg nedsövd för jag föddes genom kejsarsnitt. Min förlossning var enkel. Har inte behövt bli klämd.

Sedan dess har jag andats. Mest luften i mitt hemland men också på andra ställen, åtminstone det förenar oss alla, vi andas, vi behöver luft.

Jag heter Oa Lönnbäck, bor i Karleby och kallar mig ordbrukare.

Claus Terlinden

Claus Terlinden är präst i Karis-Pojo församling. Han bloggar under fastetiden våren 2017 på Andetag.

Sofia Jern

sofia jern_fotoEmmaWesterlund

Rofa Blauberg

Rolf_Blauberg_beskuren700px

Jag är litteraturvetare och moddalärare. Jobbar på två orter och känner för det mesta att allt nog kommer bli bra. Är ofta nervös och i ständigt behov av vägledning och bekräftelse. Mitt i allt jäktigt och osäkert är jag ofta lycklig och försöker även i de bästa stunderna komma ihåg att Gud fört mig dit jag är och att han också kommer att föra mig vidare. Just nu oroar jag mig inte för att gå vilse.

Maria Pettersson

Maria sittande med huvet på handen

Jag studerar till barnmorska i Helsingfors. Ursprungligen från Esse i Österbotten. Glad och har nära till skratt, gillar att umgås med människor och fascineras av Zacharias Topelius liv och produktion. Jag vill bidra med något positivt och vackert i människors vardag med mina vlogginlägg.

Adrian Perera

adrian_foto_ylva_perera

Mats Holmqvist

MATS bild

Mats är ekobonde och skådespelare. Han är utbildad i biodynamisk odling i Skyllebyholm, Rudolf Steinerseminariet, Järna i Sverige. Dessutom har han en magisterexamen i teaterkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors. Han övertog lantbruket i Linnusperä i Karleby av sina föräldrar vid generationsväxling år 2005. Lantbruket driver han tillsammans med hustrun Pauliina och paret har två söner. Under ekofastan våren 2016 skriver Mats en serie på fyra inlägg med reflektioner om att vara ekobonde i Finland.

Sofie Björkgren-Näse

Sofie Björkgren-Näse_700px

Jag är vardagsjag nästan hela tiden.  Jag trivs bra med det. Jag är äkta maka och tvåbarnsmamma. Jag har två jobb, ett brödfödejobb och ett kreativt jobb. Du kommer att lära känna mig mera med varje inlägg jag skriver. Varje inlägg har en bokstavsillustration, som endera får tala för sig själv eller ackompanjeras med nedskrivna tankar.Jag kommer att vara personlig och jag hoppas kunna tangera vid något viktigt i ditt liv, du som läser. Jag har gärna en dialog, så skriv gärna ner dina tankar för eller emot mig!
Sofie

Saif Majid

photo _ saif

Saif kommer från Irak och anlände i augusti 2015 till Finland. Han berättar sin historia som flykting en bloggserie på fem inlägg under veckorna 46-50 2015.

Malena Björkgren

Malena Björkgren
Föräldraledig församlingspastor, doktor i teologi.

Paula Jakobsson

paula_beskuren_700

Djurvän, sökare, händig, rotlös, rolig, billig i drift.

Sofia Mirjamsdotter.

Nina Österholm.

Joanna Lindén.

Mathias Rosenlund.

Jessica Högnabba.

Maria Sundblom.

Emma Audas.

Mårten Wallendahl

Daniel Jakobsson.