Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Andliga experter?

5 jun , 2015, 23.57 Paula

 

Rofa skrev förra veckan angående en insändare skriven av en man som refererade till sig själv som pastor. Om jag hade själv sett den nämnda insändaren så hade jag antagligen inte orkat läsa den, men hade jag läst så hade jag antagligen bara suckat och sedan tänkt på annat. Jag förstår ändå Rofas reaktion och tycker att det var bra att han reagerade. Orsaken att jag inte hade gjort det är att jag inte längre bryr mig så mycket om vad som händer i och runt kyrkan för det är bara för krångligt.

Nu har det ändå blivit lite diskussion kring ämnet och till och med jag har blivit lite irriterad. Det är väl vanligtvis inte så farligt om någon gubbe kommer med ologiska och ogenomtänkta påståenden, insändarsidorna i nästan vilken som helst tidning brukar alltid ha åtminstone någon sådan. Men nu är detta skriven är en man som betecknar sig som pastor, och på så sätt kopplar sig till kyrkan och kyrkans åsikt.

Vad är det som får dessa kyrkans tjänstemän att missbruka sin titel på det här sättet som insändarskribenten här? Nu har jag hört att det handlar dessutom om en pensionerad pastor. Varför kallar han sig då fortfarande för pastor? Jag tror han gör det för att hävda någon slags andlig expertis och auktoritet, för nog ska en pastor veta vad han talar om när det gäller tron och religionen?

gubbeHelt tydligt är det så att inte alla som kallar sig för pastor eller präst är närmare sanningen om Guds vilja än den vanliga medborgaren. Men när dessa kyrkans män nu kommer med sådana här märkliga påståenden så kopplas det till kyrkan, som får ta skiten för detta. Dessa högljudda, religiösa besserwissers är dom som får folket att gå ut ur kyrkan.

Om den här pastorn ändå hade skrivit under som teologi magister vilket han antagligen måste vara, så hade det varit bättre. Då hade hans påståenden kunnat prövas mot teologin och hanteras som hans egna åsikter. Nu kan dom tas som sanningar om kristendomen, och det blir ännu en spik i kyrkans kista. Vilket i och för sig inte behöver bara vara en dålig sak, för döden kan ibland innebära en återfödelse i en fräschare, starkare form.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *