Vardagstro och söndagstvivel

Förändring

Ordskred

26 Dec , 2021, 08.30 maolindholm

 

Skomakare, bliv vid din läst! Idag är det inte många som har sett en skomakare, än mindre en läst. Yrken kommer och går, liksom ord och uttryck. Och när verkligheten snabbt förändras på ytplanet kan man förvänta sig att även den folkliga visdomen så småningom ska uppgradera sig. För att förekomma denna kollektiva kompetensyttring, och underlätta arbetet för kommande kulturforskare, har jag därför redan idag formulerat några av morgondagens omistliga ordstäv så som vi sannolikt kommer att uttrycka dem. Det är bara att mumla och memorera och sedan, när det är så dags, snusförnuftigt briljera med sina insikter kring vardagens större och mindre utmaningar.

Bagare, bliv vid din jäst! Knappt har pepparkaksdegen brunnit fast i plåten så blir jag påmind om orsaken till min bristande konditorskompetens: Alla dessa överljudsbelastade och överhastighetsbelamrade matprogram i tv som gör sitt bästa till att leva upp till sin egen lilla devis – Ju fler kockar desto såsigare tv-program

Nää, tacka vet jag gammaldags frikostighet och vanlig vaksam vänlighet: Värdinna, bliv vid din gäst! Men nu måste jag förstås tillägga att munskydd och tvåmetersavstånd givetvis gäller på kaffebjudningen. Även här får psykiskt samförstånd kompensera fysisk närhet, ja, ibland får kaka helt enkelt ersätta maka.

Även här får psykiskt samförstånd kompensera fysisk närhet, ja, ibland får kaka helt enkelt ersätta maka.

I stallet är ordningen i allmänhet säkerställd sedan gammalt men visst händer det att en och annan hoppar över skaklarna. Så för säkerhets skull noterar jag: Ryttare, bliv vid din häst! Något mera komplicerat är livet och ordbruket på teaterscenen men i allmänhet kan man även här dra samman uppmaningen till en kort och koncis formulering: Skådespelare, bliv vid din gest!

Men så har jag då det mest uppfordrande av alla aktuella ordskred … jag menar; ordstäv: Syndare, bliv vid din präst! Jag är nämligen pinsamt medveten om min privilegierade ställning att ha en själasörjare som jag regelbundet kan diskutera mina och världens utmaningar med – idag dock mest per telefon, men i alla fall. För ett har jag insett: Ditt hjärta mår inte bra om hjärnan stiger dig åt huvudet.  

Målning applicerad på ett tomtetåg för småttingar i en sydeuropeisk stad.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *