Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Spänn i kors

13 Nov , 2021, 08.04 Markus

 

Livet är fullt av olika övergångsriter. En sådan inföll i torsdags då jag skulle byta till vinterdäck. Då jag haft lite varierande erfarenheter av att få däcken bytta på olika firmor, har jag återgått till att göra det själv på gården, då där råkar vara ett jämnt och bra underlag och det är under tak. Med en 20€ domkraft och ett 10€ däcksjärn byter man fyra däck på under en timme.

Sagt och gjort, startade jag från jobbet lite tidigare för att komma hem till bilen då det ännu är ljust, även om jag naturligtvis har en oproportionerligt stark ledlampa till mitt förfogande. Man kan säkert utföra större kirurgiska ingrepp under dess ljusstyrka.

Medan jag bytte ett av däcken kom ett barn gåendes hem från skolan. Barnet kom och frågade vad jag gjorde och verkade, åtminståne till synes, till och med lite intresserad av vad jag gjorde. Då såg jag min chans och inledde ett föredrag om hur man byter bildäck. Det mest avgörande med däcksbyte, vilket alla naturligtvis vet, är att däckets bultar skall spännas i kors. Det är mycket viktigt. Och att man sätter rostskyddsmedel i bultgängorna.

Föga otippat slutade barnet lyssna efter några sekunder men jag fortsatte mitt föredrag ännu en god stund. Till saken hör att jag inte har en aning varför man skall spänna bultarna i kors, även om jag har mina gissningar. Men det viktigaste är nu alltså gjort: jag har förmedlat denna viktiga information till följande generation.

Kom ihåg att spänna i kors och sätt rostskyddsmedel. Och må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *