Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Jag såg dig

8 mar , 2021, 19.29 Mia Anderssén-Löf

 

Min farmor hade hallux valgus. Hennes stortår pekade snett inåt och i stället sköt en knöl ut på insidan av foten. Som barn trodde jag, att om man är en dam med många par vackra skor, får man hallux valgus lite som ett intyg på det. Hennes klänningar, hattar och smycken hade klara färger. Hon hade ett stort skratt och stora gester. Hon var också ganska lång och hade långa fötter. Jag insåg det häromdagen, när jag såg mina bara fötter på badrumsgolvet. Förutom hallux valgus liknar mina fötter hennes.

Min mormor hade små och nätta fötter. Hennes skor var bruna om vintern och gräddvita om sommaren. Hon trippade fram utan att göra anspråk på något större utrymme i världen. Två kvinnor, som båda bor i mig.

En felställning i foten blev för mig något som berättade om en livsbejakande kvinna. Från sin tid som sköterska hade min mormor för vana att gå i gråvita arbetsskor inomhus. Det berättade för mig om en stilla okuvlighet, en strävsamhet från dag till dag. I sin olikhet var de båda fina i mina ögon. Det har berikat mig att få känna dem.

Jag vet inte vad mina fötter och min skohylla berättar om mig. Mest älskar jag mina löpskor. Jag springer, ber medan jag springer, gråter och andas och ler. Men jag får inte hallux valgus av dem. Tvärtom. De är ergonomiska och dämpar stötarna så att jag kan springa på asfalt utan att få ont i lederna.

Idag är det Internationella kvinnodagen. Den översta känslan idag är ett stort ”ja” till mångfald – rikedom i olikhet och i likhet. Jag hoppas att varje kvinna vet sitt oändliga värde, oavsett hurudana skor de går i.

Många kvinnor blir inte sedda, eller blir sedda till den del de svarar mot en norm. Det gör mig ont och fyller mig med feministisk vrede. Men om än all annan kärlek i världen skulle vara belagd med villkor, läser jag i min Bibel: ”Du såg mig innan jag föddes.”

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *