Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Trögkryparen

6 mar , 2021, 18.36 Markus

 

Vetenskapsprogrammet Kvanthopp på Svenska YLE är ett ypperligt program. Är även ett stort fan av Marcus Rosenlunds böcker, det finns en om väder och en om rymden. Båda mycket läsvärda.

Det nyaste avsnittet av Kvanthopp handlar om ett djur som heter trögkryparen. Trögryparen är antagligen det mest tåliga djuret som vi känner till, det finns nästan ingenting som tar kol på det. Djuret har varit med om de fem stora massutdödningarna som drabbat vår planet under de gångna miljoner åren och klara sig genom dem. Med stor sannolikhet kommer de även att klara sig galant genom den sjätte vågen av massutdöende, alltså den där vi människor stryker med.

Det fascinerade med detta minimala djur, som även kallas björndjuret, är att det har uppgraderat sin förmåga att motstå döden anefter behov uppstått. Evolutionen gör alltså sitt jobb anefter behovet uppstår. Eftersom djuret klarar sig odöende i nästa absolut kyla och i det tryck som finns i Marianergraven tror vissa att den kommit från rymden, då den tycks vara anpassad till förhållande vi egentligen inte har. Den klarar t.ex av extrem strålning och vakuum också, vilket vore behövligt för att klara sig i rymden.

Jag fascineras av detta djur för det tvingar en till att tänka i banor man inte normalt gör. Och man kommer snabbt till de stora frågorna: varifrån kommer vi egentligen från och vad styr vår utvecklning (evolution)?

Om det är en förtusättning för långvarig existens att en art utvecklas och anpassas, vart är vårt människosläkte på väg? Kommer vi att utvecklas anefter vår överlevnad kräver att vi anpassar oss till kommande förändringar på vår planet? Man kan även föra tanken längre och fundera på hur vår art klarar av snabba förändringar?

Stora tankar på en lördagskväll. Kanske bättre att återgå till mindre högtflygande tankar och börja se på fotboll på TV. Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *