Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Julstjärnan lyser klart i år

19 Dec , 2020, 17.44 Markus

 

Vi får hoppas på att det blir en molnfri måndagskväll. Då kommer det nämligen att lysa en synnerligen klar julstjärna på den södra stjärnhimlen.

Eller egentligen så är det inte en julstjärna eller någon stjärna alls, det är planeterna Jupiter och Saturnus som är i linje, från vår lilla sten sätt alltså. Fenomenet är ganska ovanligt, har i denna utformning senast skett år 1226, så för ca. 800 år sedan, om än de körde om varann så sent som år 1623. Således är det endast Metusalem som kan ha sett fenomet två gånger i sitt liv, om han förstått att titta under rätta dagar med 800 års mellanrum mot himlen.

Även om detta nu alltså inte är en riktig julstjärna, finns det något att hämta i symboliken. Julstjärnan symboliserar hopp och i dessa tider är det väl hopp som många behöver. Förvisso behövs väl hopp alltid men just nu är det många som tycks behöva det extra mycket.

Så vi får väl tänka då att hoppet lyser starkare än på 800 år just nu. Vilket är hoppingivande.

Må väl. Och kolla upp mot den södra stjärnhimlen.

Kan som avslutning konstatera att jag klättade upp i det lokala fågeltornet för att ta en fin bild av planetparet till denna text, men pga. global uppvärming är idag så varmt att det lite kallare havet i kombination med den varma luften gör att ön jag bor på är inlindad i tjock dimma. Så ingen fin bild på planetparet – ursäkta hoppets stjärna. Vid normalt väder är det 20-30km sikt från detta torn. Inte idag.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *