Vardagstro och söndagstvivel

Bröllop

Får vår vardagsmusik vara festmusik?

17 sep , 2020, 15.31 Susanna

 

Då jag var tonåring fick jag chansen att skriva kolumner för en ungdomssida. I efterhand vet jag inte hur bra jag var eller hur mycket jag hade att säga som 14 åring. Men jag älskade det. Verkligen älskade det. Mina journalist- och författardrömmar tog fart och jag skrev om allt möjligt som låg mig nära hjärtat.

Mina kommande svärföräldrar påminner mig än i denna dag om en av kolumnerna jag skrev. Själv minns jag inte alldeles klart vad den handlade om, men temat låg på musik, heavy metal och fördomar. En djupdykning i mitt arkiv sku säkert berätta mer än så, och svärföräldrarna minns inte själva heller exakt vad jag sade. Något berörde helt klart i den kolumnen eftersom de än i denna dag ibland tänker på den.

Musik är något som fortfarande berör mig starkt. Under sommaren var det de avbokade festivalerna och konserterna som tog extra ont. Jag och min sambo brukar ha många konserter inprickade men det senaste halvåret har de lyst med sin frånvaro.

Istället försöker vi blicka framåt

Istället försöker vi blicka framåt och fundera på vilken roll musiken ska spela under vårt bröllop. Det är mycket att välja mellan och tänka på, och personligen känns det som en av de svåraste delarna gällande hela bröllopet! Vilken musik vill vi att spelar vid vigselceremonins början och slut? Hör man musiken under middagen eller bidrar det bara till bakgrundsljuden som kan förhindra underbara diskussioner? Vi funderar på band för efterfesten, på vad som får gästerna att dansa och vad som bidrar till en avslappnad stämning. Försöker sätta ihop en spellista med sådant som får oss att säga ”Men ja, den här sången måste vi ha!” Men hur väljer man vilken sång som förtjänar att vara den som för evigt binds ihop med minnena av vår första dans som man och hustru? 

Det känns som att frågorna kring musiken aldrig tar slut, och vi har få bra svar att komma med. Mitt bland alla tankar och påhittade krav vill vi ju ha musik som känns som vi. Där knyts funderingarna jag hade kring metalmusik som 14 åring plötsligt ihop med våra bröllopsplaner. Kan vi vara sanna till det som spelar i vårt hem och som vi sätter pengar på att uppleva live, eller behöver vi anpassa oss enligt de krav vi tänker oss att våra gäster har?

Jag har inte många svar att komma med. Men jag hoppas att mina tankar kring det reder ut sig snart. Vad vill du dansa till på ditt bröllop och vad vill du att spelas under ceremonin? Berätta gärna om dina egna tankar eller upplevelser, jag behöver all inspiration jag kan få!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *