Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

”Har ni provat plommon” och andra goda råd man inte behöver

6 jun , 2020, 12.26 Markus

 

”Har ni provat med plommon?” är ett råd varje småbarnsförälder (som berättar att den har ett förstoppat barn) fått nån gång. Inget illa med ett råd att prova plommon, men eftersom det är det första man prövar, så känns rådet lite onödigt. Om man har ett barn vars obajsande håller på så länge att föräldern nämner det åt någon utanför familjen, har plommon antagligen redan prövats. Visst finns det en möjlighet att föräldern aldrig hört om att plommon (eventuellt) har en laxerande verkan och att samma förälder inte googlat alls i ämnet, men det är relativt osannolikt.

Själv brukade jag svara i något i stil med ”plommon, vad säger du? Nej, vi har provat med tapetklister och småspik och att fälla ner barnet i en tunna från Niagarafallen, men nej, plommon har vi ej provat. Tack för detta unika tips”. Vilket kanske inte var så moget, men som trött småbarnsförälder tänker man inte kanske alltid så klart.

Nu har jag inte haft detta problem på flera år längre, men kom att tänka på detta en dag då jag skulle sätta ihop en stol. Stolen var införskaffad på ett svenskt möbelvaruhus som är känt för sina synnerligen genomtänkta och lättförstådda instruktioner.

Eftersom jag förde en konversation medan jag skruvade ihop stolen blev det en liten miss i något skede av skruvandet (se bildbevis nedan). Vilket naturligtvis var oerhört roligt för alla andra som befann sig i utrymmet. Själv kände jag mig förstås som ett offer, då instruktionen var fel och jag garanterat hade gjort rätt. Som vanligt.

När jag sedan visade bilden t.ex åt mina kolleger kom det i princip samma svar (antagligen ur ryggmärgen) från alla av de: ”jo, du borde ha vänt stolsbenet åt andra hållet”. Vilket är antagligen det dummaste rådet man kan ge i efterhand (se bilden så förstår ni). Men de menade väl, så jag valde att bara småle.

Men kanske vi alla kunde dra lärdom av detta? Även om man menar väl, kan man skäligen anta att personen med problemet redan tänkt på de mest självklara alternativet, vare sig det gäller plommon eller att skuva fast stolsbenet åt rätt håll.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *