Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

När man hinner tänka till

28 mar , 2020, 20.49 Markus

 

Rådande omständigheter gör att man hinner tänka mera än normalt. Inte för att man kan beskriva hemskolan och en vardag utan hobbyn för direkt lugn (då man är skolövervakare, fritidsanvarig och kock på heltid), men när ens cirklar blir mindre har man på något sätt mera hjärnkapacitet att tänka på annat än vardagstankar.

I och med att världen stannat mer eller mindre upp har i varje fall jag börjat tänka i mera filosofiska banor, om än det vore vågat att kalla dem djupa tankar. Det som fascinerar mej är hur snabbt man kan ställa om och hur snabbt man kan lämna bort så mycket som man anser ”viktigt” i vardagen. Man har vanligtvis så inrutade rutiner i vardagen att de känns obevekliga, men tydligen så kan man ändra på dem ganska snabbt. När man måste. Och antagligen när alla andra även gör det samtidigt.

Man går från minuttidtabell till lite mera flexad tidtabell och speciellt kvällarna känns konstiga, då man har dem ”lediga”.

Det som fascinerar just nu ändå mest är hur mycket mindre man kan konsumera, när man inte behöver/kan. Utöver mat och dryck har vi i pricip på 14 dagar endast köpt lite behövlig idrottsutrustning. Och några nya (led)lampor då de gamla slutat fungera. Men all annan konsumtion har upphört. Jag gjorde en lång lista på varor och tjänster vi inte köpt på två veckor. Blev förvånad över vad allt man inte köpt, för att man inte behövt det.

Detta är naturligtvis förödande för serviceindustrin och de brancher som säljer saker som inte är nödvändiga under rådande omständigheter, men jag funderar på om vi kommer att återgå till ”normal” konsumtion när detta är över?

Spontant tror jag inte det. Visst kommer vi att delvis återgå till gamla banor men jag tror att vi på något plan har en vändning skett. Vi behöver inte alla de varor och tjänster vi normalt köper. Så vi kommer knappast att återgå till att köpa dem alla i samma utstreckning som vi gjorde innan krisen.

Detta är, som nämnt ovan, förödande för många brancher, men de får delvis sadla om. Kan f.ö. vara värt att nämna att jag själv har företagarbakgrund, så tar inte lätt på detta med att många företag är i sticket. Men det är inte så mycket man kan åt det, så nu måste man blicka framåt och det kan innebära att man får sadla om.

Blev inte så mycket filosofi denna gång, mera praktiskt snack. Får återkommer med djupare tankar nån annan gång.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *