Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

När hotet blir verkligt

22 feb , 2020, 14.34 Markus

 

Det finns ett roligt klipp av den svenska komikern Niklas Andersson om medelålders gubbar, deras grillar och eldningsförbud. Hur klimathotet plötsligt blir verkligt för dem när de inte får grilla på sin bakgård.

För min del har klimathotet blivit verkligt denna vecka på två sätt. Det första är ett mindre problem, men ack så störande. Då de i princip blåst hårt i åtta dagar i streck från sydväst, har strandstråket där jag rastar hunden blivit under vatten. Vilket innebär att vi måste gå en omväg. Vilket vi inte har brukat göra, men då för tillfället måste göra. Rubbade vardagscirklar är störande. Skulle gärna gå där på strandstråket.

Det andra klimathotet är lite mer självförvållat. Och synnerligen medelklass. Jag borde skruva loss aktersnurran från båten, då den skall servas. Eftersom båten (och trailern) står på ett ställe jag ogärna flyttar den från, måste alltså motorn tas loss. Eftersom den väger 200kg, är det lite av en skuffelse och innebär att jag behöver hyra en liten lyft/vinch med vilken motorn lyfts bort. För att jag skall kunna göra det, måste jag delvis ta bort presenningen. Vilket inte gått på åtta dagar, då pressun är 6x10m=60m2 och båten står nära en strand där vinden ligger på. Det vore omöjligt att ha detta 60m2 segel osurrat just nu, ens för en stund.

Jag har därför alltså nu väntat i åtta dagar på att vilken dag vore det lämpligt att hyra lyften, till vilken jag behöver en paketbil (som jag får lånat från jobbet). Och en utomstående person behöver närvara när detta lyft sker, så jag måste få lyfthyrningen, paketbilslånet och personens tidtabell att stämma.

Som sagt, detta är det mest medelklass problem som finns, men det påverkar min vardag. De är alltså verkliga för mej. Vilket gör att jag funderar mera på varför min vardag påverkas. Vilket förhoppningsvis leder till att jag försöker göra något åt den, så att hoten inte blir verkliga.

Sportlovet har kommit och gått som det regnigaste och blåsigaste i mannaminne (och officiellt statistik också, för övrigt), så det är ett hot som blivit verkligt. Tyvärr leder det till att många tar flyget till snöigare vyer, vilket i sin tur snabbar upp de processer som värmer upp klimatet.

Det vore intressant att höra hur klimathotet blivit verkligt för dej? Skriv gärna nedan. Och kan ännu nämnas, att även om du inte tror på klimatförändringen så antar jag att du har samma väder utanför fönstret som vi andra. Då kan du skriva hur det oförändrade/naturligt varierande vädret (som dock är just nu synnerligen regnigt och blåsigt) påverkat din vardag.

P.S Om du funderar på ifall vädret var likadant på farfars tid, finns det faktiskt bra statistik att gå på. Jo, det fanns t.ex januaridagar då det var varmt även då, men antalet varma dagar och hur ofta de inträffar har ökat. Vilket går att observera och göra till statistik. Vilket t.ex meteorologen Mika Rantanen på Meteorologiska Institutet gjort. Se bilden nedan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *