Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Första ronden slagen

23 mar , 2019, 18.53 Markus

 

Några av er kanske noterade att första ronden av biskopsvalet gick av stapeln i veckan. Uppställda var tre herrar i medelåldern från Österbotten och en dam i  medelåldern från Birkaland.

Inte helt överraskande gick två herrar från Österbotten vidare. Vilket är ett tryggt alternativ och skapar trygghet bland en stor del av de aktiva inom kyrkan, speciellt  de som bor utanför de stora städerna i söder.

Problemet är att de stora städerna i söder verkar tycka lite olika. Och i dessa städer bor en växande skara yngre medlemmar av kyrkan. Och bland dessa medlemmar finns även de medlemmar som har största sannolikhet att skriva sig ur kyrkan.

Nu är detta inlägg inte en klagovisa över att det röstats ”fel” utan snarare en öppning för diskussion. Jag hör till den grupp församlingsaktiva som anser att vi måste nå ut till en bredare skara. Det betyder att vi måste nå ut till bredare skaror i de stora städerna, för där är sannolikheten för att man skriver ut sig större.

Därför skulle jag gärna se, att den nya biskopen skulle fortsätta på den aktiva linje att synas även utanför stiftet. För att det skall lyckas måste biskopen vara någon man kan relatera till (”relatable”, som de säger på engelska). En person som talar samma språk som en (bildligt alltså) och som har något sånär samma världsbild.

Låt mej ge ett konkret exempel: det var kvinnodagen just innan val. De manliga kandidaterna valde att tända ljus eller ge en figurativ blomma åt kvinnorna och posta detta på Facebook. I den bubbla jag lever i väckte detta olika reaktioner, men ingen av dem positiv. I den bubbla jag lever i är blomgivning på basen av någons kön inte riktigt aktuellt mera. Man kan eventuellt donera någon slant till en kvinnojour, om man nu specifikt skall fira någons kön.

Poängen med denna lilla historia då? Ja, att när det nu för de kommande 10-15 åren blir en medelålders man till biskop, hoppas jag att hen förstår att vikten med att tilltala även större massor i de stora städerna. Och en stor del av dem är unga och vågar stå för sina åsikter.  Anställ gärna personal som kan relatera till dessa grupper, om inte annat.

Må väl.

 

 

 

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *