Vardagstro och söndagstvivel

nåd,tillit,tro

Dagens andliga övning: sticka sockor

31 okt , 2018, 17.18 monica

 

Idag är det dags för en andlig övning i den högre skolan: tillit och noggrannhet. Jag har nämligen kommit fram till hälpartiet i yllesockan jag har på stickorna. Och jag vet inte hur jag skall göra.

Mitt tredimensionella tänkande är inte av denna världen – och i nästa hoppas jag att det inte är så nödvändigt. Varje gång jag kommer till den punkt då tanken borde forma en bild av maskor som först ökas, sedan vänds om mitt i varvet och till sist minskas igen tappar jag bort mig totalt. Enda sättet att komma igenom är att följa beskrivningen noggrannt och lita på att det nog blir som det skall.

Efter att tre gånger ha repat upp de senaste dagarnas arbete inser jag att jag inte har varit trogen instruktionen. Jag har låtit tankarna löpa iväg och stickat så som jag trodde att det stod – utan att titta efter den där extra gången. Och när det en gång har gått fel är det svårt att ändra på det hela i efterskott. Jag måste helt enkelt gå tillbaka och börja om.

Några timmar senare sitter maskorna som de skall. Samtidigt har jag lärt mig en del om större ting än garn och stickor: för det första måste en hålla sig till vägbeskrivningen och inte lita till sitt eget kunnande. För det andra går det inte att lura sig själv – eller Gud för den delen – med att försöka fuska bort det som blev fel från början. Och till sist: det går alltid att börja om, både då det gäller trassel på stickorna eller i livet. Det gäller bara ett djupt andetag och våga erkänna att den egna förmågan inte räcker till.

Guds nåd är att det ännu inte är ute med oss, vare sig det gäller trassel med garnet eller med livstråden.

, , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *