Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Underordnad

22 sep , 2018, 12.54 Markus

 

”Underordnad” är ett ganska starkt ord, tycker jag. Ett ord man inte borde behöva använda i en relation mellan två personer, vare sig det gäller en privat eller professionell relation. Det hör liksom inte till det moderna samhället. Att måsta underordna sig någon är något ur The Handmaid’s Tale eller från tiden av livegenskap.

Därför är det med både förvåning och ledsenhet jag följt med en sannerligen konstig debatt på Kyrkpressens opinionsidor. Det förvånande är alltså att man där på fullt allvar diskuterats om kvinnan skall underordna sig sin man. På riktigt alltså. I en tidning i Finland. År 2018.

Det som däremot inte är förvånar är att diskussionen främst förs av herrar i den övre medelåldern. Just den demografin verkar har ett särskilt intresse för vad kvinnor får och inte får göra. Inte bara i Finland utan globalt sätt, bör tilläggas. Varför är det så?

 

Varför kan man inte bara låta alla människor vara jämlika och själv välja vad som känns bra? Om någon gillar att vara underordnad så är det bara att ånga på, men det är väl något paret sins emellan kan komma överens. Det behövs inte en +50-årig gubbe att delta i just den diskussionen mellan parterna.  Man får naturligtvis komma med goda råd och tips, men att kvinnan borde vara underordnad är nog under inga omständigheter ett bra råd. Inte skall mannen heller vara underkastad, bör tilläggas. Gäller rimligtvis även samkönade par och alla andra former av samlevnad.

Låt oss glömma detta med underordning och satsa på jämlikhet istället. Vi får hoppas att detta är rådet +50-åriga gubbar ger par i framtiden. Och gärna även i nutiden.

P.S Själva debatten på KP tänkte jag inte länka här. Dels vet jag rent tekniskt inte hur man gör, dels vet jag inte om jag vill länka sådant material. D.S

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *