Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Dags att flytta fokus

30 aug , 2016, 15.12 Lina Frisk

 

people-sharing-burkini-ban-picture-to-highlight-hypocrisy-of-france-s-stance-on-swimwear-7C1-thumb

Jag har alltid sett kläder som den bästa form av vardagskreativitet. Jag tycker det är roligt att kombinera, fundera och uttrycka mig genom min klädstil. Mitt mål är inte alltid att se mitt mest fördelaktiga ut(vad det nu sen är är i och för sig en annan fråga), utan snarare att förmedla en viss känsla. Det kanske låter flummigt och pretentiöst, men det är viktigt för mig att få bestämma över mitt yttre och det jag vill signalera.

Visst höjer människor ibland på ögonbrynen och fäller spydiga kommentarer över mina klädval. Som tur är har jag tillräckligt med självförtroende och självdistans för att inte låta det påverka mig. Så det gör mig inte så mycket.

Det som dock gör mig fly förbannad är det eviga tjatet om kvinnokroppen och det kvinnliga utseendet. Jag blir alltid lika förbryllad över hur mycket åsikter kvinnokroppen och utseendet kan väcka. Det är alltid något som är fel. För kort kjol, för mycket smink, för lite smink, för okammat hår, för androgyn, för urringat, för täckande, för okvinnligt, för ställningstagande, för onaturligt etc etc.

Ingen har väl gott miste om burkinidebatten som hettade till då Frankrike införde ett förbud att bada i burkini på stränderna. Förbudet torde nu vara upphävts men debatten fortsätter. Jag kan inte annat än tycka att situationen är fullkomligt skrattretande. Har vi faktiskt gått tillbaka till en tid då länders högsta beslutsfattare fokuserar på att bötfälla kvinnors klädsel på stranden? Har de inget annat att göra? Till exempel lösa flyktingkrisen som fortfarande pågår i allra högsta i Europa?

Det är dags att flytta fokus och låta oss kvinnor själv bestämma över vad vi vill ha på oss/inte ha på oss.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *