Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Den blomstertid eller kanske något helt annat

16 maj , 2016, 23.48 Rofa Blauberg

 

Snart sjungs ”Den blomstertid” i så gott som alla skolor i det här landet, men hör och häpna: detta inlägg ska på intet sätt handla om Israel kolmodins klassiska psalm. Istället tänker jag fundera lite på hur väl sångtiteln på ett mer symboliskt plan beskriver den tid som väntar eleverna efter att skolklockorna har ringt ut läsåret.

Vi vet alla att många elever ser framemot skolavslutningen med glädje och tillförsikt. Vi vet också att långt ifrån alla elever känner samma förväntan.

Många sjätte- och niondeklassister, abiturienter och yrkesstuderande avslutar sina studier vid sina respektive skolstadium och går en oviss framtid till mötes. De kanske har fler frågor än svar och för en del kanske det känns mer skrämmande än bra att lämna skolan. Inte utan orsak. Vi som är lite äldre vet att de alla i något skede kommer att stöta på motgångar, att många av dem – men antagligen ändå inte en majoritet –  sannolikt kommer att ha det svårt.

Bland alla dem som snart har sommarlov finns de som riskerar möta en vardag utan ens det där ena målet varm mat. Ni vet, det de brukar få i skolan. Vi vet att det finns barn som kommer driva omkring på gårdar och gator medan mammor och pappor i bästa fall treskiftesjobbar för att försörja familjen och i värsta fall gör något helt annat.

Vad betyder ”Den blomstertid” för alla dem för vilka sommaren innebär ovisshet och otrygghet?

Det här funderar jag på ibland. Jag försöker medvetet hålla det i tankarna när bedömningshetsen tar en allt större del av min uppmärksamhet. Det finns saker som är större än skolan och det är sunt att ge saker och ting rätt proportioner. Så tänker jag, trots att den här årstiden i ganska hög grad verkar handla om betyg.

Eller, vad tycker du?

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *