Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

I’m still confused, but on a higher level

27 feb , 2016, 08.00 Markus

 

I veckan kunde vi läsa om en kampanj där man önskar att flickor skall få vara flickor och pojkar vara pojkar. Nu måste jag ärligt talat medge att jag inte hänger med.  Eller så är det initiativtagarna till kampanjen som inte hänger med. På vilket sätt är inte pojkar pojkar och flickor flickor? Om jag förstått rätt, är kampanjen oroligt för att skillnader mellan kön suddas ut? Jag är fortfarande konfys.

Kan vara bra att nämna att detta inlägg inte tar ställning till antalet kön, för jag vet inte hur många det finns. Tror att det finns minst tre, kan tilläggas. Inlägget handlar främst om de eventuella hotbilderna som tyttö_poika-kampanjen lyft fram.

Efter flera minuters research på internet tror jag förstå vad de menar. De är oroliga för att könsrollerna suddas ut. Inte könet, men könsrollerna. Oron verkar riktas mot feministerna, som kokat ihop något farligt där flickor inte skall vara flickor och pojkar inte pojkar. Eftersom detta då inte handlar rent fysiskt om kön, måste det handla om likvärdig behandling av människor av olika kön. Det står väl något i grundlagen om detta, har jag för mej. Så diskussionen blir ganska kort. O andra sidan står det väl något om yttrandefrihet i grundlagen också.

Mitt stora problem med denna kampanj är att jag en gång för alla inte förstår vad den handlar om.  Om någon sedan vill bete sig ”kvinnligt” eller ”manligt” har väl inget att göra med om man har en snopp eller snippa eller båda? Beteende är till mångt och mycket inlärda modeller och sociala konventioner. Ingen bestrider väl fysiologiska fakta, men beteende inte skall basera sig på en inlärd modell om kön. Det skall basera sig på tanken att alla är jämlika oavsett kön.

Enligt den ovan nämda kampanjen är det även någon feministisk agenda som styr samhället. Verkligen? Detta går faktiskt att kolla ganska enkelt: hur många procent av ministrar, riksdagsledamöter eller stadsfullmäktige är aktiva feminister. Om svaret är mindre än 50%, så styr de inte. Så fungerar demokratin. För att utvidga detta: hur många procent av företagsledare, fackbossar, militära chefer eller ledande tjänstemän är aktiva feminister? Har inte hört om så många. För att inte nämna ledare inom kyrkan.

Hur i fridens namn kan vi då ha ett problem med att flickor inte får vara flickor och pojkar inte pojkar. I’m still confused, but on a higher level.

P.S. Tro inte att jag glömde bort medias roll i samhället. Problemet med det resonemanget är att media inte gör beslut. Media påverkar folkets och väljarnas åsikter. Om då medias inverkan varit stark i denna fråga, borde sådana feministkandidater ha klarat sig bra eller mycket bra i alla val på sistone. Så är inte fallet.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *