Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Nytt perspektiv

18 jan , 2016, 18.00 Rofa Blauberg

 

Idag då jag körde till jobbet råkade jag höra Andrum på Radio Vega. Hon som talade sade något jag aldrig hade tänkt på; att den mängd flyktingar som i fjol tog sig till Finland (ca 32 000) är större än befolkningen i många städer. Den stad jag jobbar i har en befolkningsmängd på ca 15 000.

Det hade jag aldrig tänkt på. Då jag har sett dem som skriker ut sin oro som inskränkta eller rasistiska, har jag inte beaktat det faktum att den mängd människor som tagit sig till Finland, som för mig känns överkomlig, som i min värld ryms i en medelstor stadsdel kanske helt berättigat kan kännas annorlunda för mågon med ett annat perspektiv.

Så jag är tacksam för den nya vinklingen. Det betyder att jag lite bättre förstår dem som är rädda, dem som tycker att mängden asylsökande är ofattbar eller orimligt stor. Jag delar inte deras rädsla, jag håller inte med om att de som kommer är för många eller att gränser borde stängas, men jag kanske kan tänka mig att tänka två gånger innan jag kallar dem rasister.

Det ovannämnda kommer däremot aldrig gälla hatpratarna, dem som sprider falska rykten, som uttalar sig fördomsfullt, som sår rädsla eller tänder eld på flyktingförläggningar. De är rasister och mordbrännare. De både har och gör fel.

Läs också

3 kommentarer

 1. Maria skriver:

  Helt bra point där! 🙂 Vissa må vara rädda för hur den ekonomiska situationen m.m. ska bli, men att vara hata eller vara rädda för MÄNNISKOR som bara söker FRED OCH TRYGGHET känns mindre logiskt och sunt i min värld 🙂 Klart det kommer lite skitstövlar också, men skitstövlar är oundvikligt var man än befinner sig i världen och vilka folkslag det än gäller så det får man helt enkelt räkna med. Majoriteten av folk brukar vara fina eller åtminstone helt ok människor, detta är min erfarenhet och jag har många bekantskaper från alla världens hörn, allt från Sverige, Island och Spanien till Iran, Pakistan och Turkiet, typ.. 🙂 Många män och de allra flesta har varit riktigt trevliga och snälla!

  • Rofa Blauberg skriver:

   Precis! Och när det kommer till hatet mor dem som bara söker fred och trygghet så tänker jag att vi ganska hastigt hamnar tillbaks till dem som sprider skräck och osanning. Jag tänker att det är där hatet föds. Det tar avstamp i den oro inför det okända som folk känner och får bränsle av dem som sår rädsla.

   Jag vill inte klandra dem som är rädda inför det okända – det tycker jag en måste få vara – men nog dem som vill utnyttja de oroligas rädsla för att uppnå sina egna mål.

   • Gunilla Björkman-Bobb skriver:

    32,000 flyktingar på ett år är mycket för lilla Finland. Bor i USA där jag i dag lyssnde på MPRs (MN Public Radio) debatt om förslaget att ta emot 10,000 flyktingar ifrån Syrien, upp ifrån endast 1,000 flyktingar som president Obama föreskrivit. USA är ett land uppbyggt och befolkat av invandrare, här integreras invandrare otroligt snabbt, de flesta flyktingar jobbar inom ett år och trots det finns rädslan också här. Jag tror det har mycket att göra med 9-11, med Paris, Istanbul, och ISIS.

    Jag har jobbat hela mitt arbetsföra liv i USA med flykting- och invandrar frågor och har sett hur snabbt de nyanlända inlemmas i samhället. Språkinlärningen och ett snabbt inträde i jobbmarknaden är nyckeln. I Finland är det inte lika lätt att bli accepterad, trots att man eventuellt har en högre utbildning i bagaget. Det är inte lätt att få ett jobb i Finland om man har ett utländkt klingande namn och mörkare hudfärg.

    Oroar mig för de nyanlända flyktingarna i Finland. Misstron och rädslan urartar lätt i våldshandlingar riktade mot dem. Jag tror nog att det är bland flyktingarna rädslan är störst, inte bland majoritets befolkningen. 32,000 nyanlända flyktingar är mycket, men inte oöverkomligt. Marginal fenomen som Soldiers of Odin kan, som vi sett, på ett underbart sätt ifrågasättas med humor av helt vanliga clowner.

    Jag tror på folks medmänsklighet och villighet att ställa upp då de ser att dessa är helt ”vanliga” människor som flyr ifrån nöd och elände, människor med samma drömmar de har. Vi lever i en global värld och det går inte längre att leva i en isolerad bubbla någonstans på klotet. Hoppas att vi i USA tar emot fler syriska flyktingar än dessa ynka 1,000. Det har vi verkligen råd med. Annat vore skamligt!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *