Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Kommentarfri tid

16 jan , 2016, 20.13 Markus

 

Det talas mycket om skärmfri tid, när man inte stirrar på en skärm utan är närvarande IRL. Det är säkert ett nyttigt påfund för många, då skärmstirrande går över styr ganska ofta nuförtiden.  Jag tror att detta borde utvidgas ytterligare genom att skapa kommentarfri tid.

En skrämmande stor del av skärmtiden går åt till att läsa och skriva kommentarer. Oftast gällande något som engagerar en till den grad att man blir lätt upprörd. Det kan gälla vad som helst (religion, invandring, skattepolitik, energifrågor, barnafostran), men slutreslutatet brukar vara att man är lätt upprörd eller annors starkt emotionellt engagerad.

När sedan någon från familjen försöker interagera med en, möter de en (till synes) utan orsak upprörd familjemedlem, som med stor sannolikhet flyttar en del av sin upprördhet på resten av familjen genom att omedelbart vilja diskutera ämnet i detalj. Eller så går följande timmar åt till att sitta och argumentera på något nätforum, medan realvärlden i hemmet rullar vidare.  Världens orättvisor är onekligen ytterst allvarliga saker, men det finns en tid för allt.

Dessutom är argumentering och ”diskussion” på något nätforum sällan väldigt väl använd tid. Antingen är man i luven på någon som har en diametralt motsatt åsikt eller så är man i en samling liksinnade tänkare som trissar upp varann. Båda fallen har med stor sannolikhet samma slutreslutat: väldigt få åsikter har ändrats eller blivit mera förfinande. Däremot är båda antagligen mera övertygade om att ens egen åsikt är den rätta.

Därför tror jag att man istället för skärmfri tid borde tala om kommentarfri tid. Då får man nog titta på kattvideon och läsa kompisarnas inlägg om hur de sörjer någon de aldrig tidigare nämnt i ett enda inlägg, men det är förbjudet att läsa eller skriva kommentarer – speciellt gällande ämnen man vet att engagerar en.

Gör dina närmaste en tjänst: välj att inte skriva eller läsa kommentarer under några timmar varje kväll. Umgås med dina närmaste eller se på kattvideon, men lämna kommentarerna i fred.

Kommentarer

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *