Vardagstro och söndagstvivel

#viväntarjul,Adventskalender,aktuellt,Andetag

andra och tredje advent

17 Dec , 2015, 00.53 Sofie

 

 

 

2 advent.2

 

 

 

 

 

 

3 advent.2

Det blir både andra och tredje advent denna gång. Britt G Hallqvist hjälper mig rita bokstavsillustrationerna. Jag tänker på alla som flyr från sina hem undan krig och förödelse, men också på alla som sen länge bor nära oss.

Bilden för andra advent är av snön som föll i november i Österbotten. Jag älskade att leka i snön som barn. Hur känns det för de barn som kommer mot sin vilja från ett varmt land till ett kargt, kallt och snöigt Norden. Kommer dom barnen att vilja leka i det vita okända? Hur är det med barn vars familjer är splittrade och julen inte alls känns väntad utan sorgsen och tung. Kommer dom orka leka?

Mörkret tätnar i advent och vårt andra ljus blir tänt. Gud bevara dem som gråter, låt dem le och leka åter.

Bilden för tredje advent är från Italien i oktober. Jag ser inget land långt borta i horisonten. Tänk att sätta sig i en överbelastad gummibåt och åka ut mot den horisonten, det är vinter och det är kallt. Det blir mörkt.

I varje gathörn i den stad jag bor sitter människors om inte har ett hem. Dagarna är kalla och hårda, nätterna är troligtvis ännu värre. Orkar dom se längre än morgondagen, finns det ljus eller är det mörkt.

Kölden biter i advent och vårt tredje ljus blir tänt. Gud bevara alla frusna, ge dem värme, låt det ljusna.

Dessa Hallqvists ord får gå till alla som behöver dem, vare sig man kommer långt ifrån eller redan bor här. Vi kan sända ut böner och vi får också ta emot dem. Var ett bönesvar i vardagen, säg hej, se i ögonen, lyssna, ge det du har möjlighet till: tid, värme, mat, närvaro. Ge och se vad du kan få ta emot. Ta emot och se vad du blir kapabel att ge.

Välsignad advent.

S

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *