Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Julstress?

12 Dec , 2015, 21.07 Markus

 

Borde man redan ha julstress? Borde man ha julstress överhuvudtaget? Känns fånigt att man skall stressa pga. julen. Vad är det man egentligen stressar för? Som jag förstår det handlar främsta stressen om att man skall göra någon annan besviken, att man inte lever upp till förväntningar. Besvikelse eftersom presenten kanske är fel eller att man inte lagar tillräckligt många sorter av mat. Kanske man använder fel ingredienser i maten eller inte orkat laga någon obskyr maträtt som mormor alltid lagade till julbordet. Eller så minns man i varje fall att hon gjorde.

Sedan borde det vara städigt hemma, barnen borde se städade och kammade ut, julpynten borde se ut som när man var barn och man borde hinna gå höra på de vackraste julsångerna. Eller sjunga med i en kör som uppträder med de vackraste julsångerna.

Har man tur går man under julen från dukat bord till dukat bord, men då kanske man stressar över att man inte hinner vara tillräckligt hemma under julen. Är man hemma och ordnar jul så stressar man med städande, pyntande och matlagning.

Man kunde kanske göra det lite lättare för sig genom att beställa julmaten via en cateringfirma, men då är det inte egen morotslåda på julbordet och det känns inte liksom helt rätt. Bättre att sätta ner ett antal timmar på att själv laga morotslådan – på ekologiska morötter naturligtvis.

Presenterna skall vara just rätt, alltså fyndiga, pedagogiska, ekologisk hållbara och gärna inte för dyra. O andra sidan, om man råkar hitta just dessa perfekta presenter, kan det vara att man ger en sådan åt någon som inte lyckats hitta lika perfekta presenter att ge tillbaka. Då kan det bli pinsamt, när det är obalans i presentutbytet. Det skapar stress att fundera på denna eventuella presentutbytesobalans.

In alles ganska stressigt, verkar det som. Förväntningar att leva upp till, som sagt. Nu tror jag att de flesta förväntningar om den perfekta julen är sådana som man själv skapat. Kanske man skall anpassa sina förväntningar och njuta lite av julen också. Inte bara efter julen när allt stök är över, utan också njuta före julen och under julen.

Det kunde vara en fin julklapp i sig själv. Som man kan ge åt sig själv.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *