Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Är vi avancerade?

24 okt , 2015, 09.25 Markus

 

I måndags deltog jag i en diskussion om hur vetenskap och tro hör ihop eller inte hör ihop. Koncensus verkade vara att de nog hör ihop, speciellt då det finns saker som vetenskapen inte riktigt kan förklara, såsom kvantfysik eller hur många dimensioner som egentligen finns. Det kan bra finnas t.ex 30 dimensioner, vi bara inte kan förstå sådant ännu. Därmed skall vi vara försiktiga med att döma ut teorier, vare sig åt det ena eller andra hållet. Förvisso finns det sannolikheter och odds, men vi vet inte på riktigt.

En mycket intressant teori, som presenteras bla. av de kända fysikern Michio Kaku, är att ett ont och krigiskt folk inte antagligen kommer att klara sig, då de krigar ihjäl sig innan de avancerar till en mera fredlig existens. Poängen är, att för att en folk (jordens befolkning i detta fall) skall kunna bli en avancerad ras, måste den besitta tekniska kunskaper om t.ex energi, som kan fel använd förinta planeten många gånger om, men rätt använd föra rasen oerhört mycket framåt. Vi har idag atom-och veteteknologi, som är en försiktig början till att kunna förstå den energi som på riktigt kan frigöras (e=mc2, om man minns från skolan) men om vi atombombar varann istället för att satsa på vetenskap så tar det slut ganska snabbt.

Teorin är att de folk som lärt sig bemästra energi in en stor skala är till den grad avancerade, att bråk om religionstolkning eller imaginära landsgränser är helt egala för dem. Bråk främjar inte det gemensamma målet.

Ju mera jag tänker på detta, desto mera verkar det vara logiskt.

Visste du att vi tar till vara mindre än 1% av solens energi? Den mängd energi som vår planet aktivt använder under ett helt år (alltså alla människor, bilar, fabriker, bastu-ugnar etc på denna planet) kommer ut från solen på ca. 2 minuter. Inget skrivfel, det är två minuter. Om vi ens kunde ta till vara 1 / 262 800 (!) delar av solens årliga energi, så skulle vi inte behöva fossila bränslen eller kärnkraft (i sin nuvarande form).

Vi har inte ens början till förmågan att ta till vara denna 1 / 262 800 delar av solens årliga energi, så vi bränner kol och olja istället. Samtidigt har vi riktigt farliga atombomber och konstgjorda landsgränser och heder. Vi har alltså förmågan att förstöra vår planet, men inte ännu förmågan att använda den energi vi får, bokstavligen gratis, till något nyttigt.  En liten bit att gå ännu, alltså. Om vi skulle flytta en del av militärbudgeterna till energiforskning, så kunde vi komma åt rätt håll.

En annan rolig tankelek: det amerikanska företaget Apple har pengar på sitt konto för att driva NASA i tio år eller CERN i 160 år! Inte som fastigheter eller något flum, utan som reda pengar. Apples kassa motsvarar alltså NASAs 10 års totala budget eller CERNs totala budget i 160 år.  Om vi ser på detta från ett högre perspektiv, kan vi konstatera att vår ras hellre sätter pengar på appar med vilken man får sin telefon att låta som ett ljussvärd än att försöka göra ett riktigt ljussvärd. Eller miljövänlig energi. Vi är nog inte riktigt så avancerade ännu,  kan man lugnt konstatera.

Jag tror genuint att vi är på väg åt rätt håll, men frågan är om vårt globala sunda förnuft hinner i kapp oss innan det är för sent? Förslår därmed att vi fortsätter med att tillämpa den gyllene regeln och försöker också hjälpa vår nästa. Det kan vara planetens räddning – på riktigt. Dessutom kan vi lära oss något nytt om hur allting i tiderna har börjat och vem som startade allting.

Videon där Michio Kaku talar om detta hittar du här:  https://www.facebook.com/BigThinkdotcom/videos/10153203894988527/

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *