Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Sakfrågor endast dagtid, tack

12 sep , 2015, 13.43 Markus

 

Det är svårt att öppna någon form av media utan att bli bombarderad av de två stora teman just nu i Finland. Behövs väl knappast upprepas vilka. Därför tänkte jag skriva om något annan men insåg att det inte är så lång från teman ovan, trots allt.

Jag tror att de senaste 12 månaderna varit den första gången inom social media då vi haft ett antal teman som djupt delat folket. Det började med samkönade äktenskap, fortsatte med flyktingkrisen och nu som sista kom det nya samhällsfördraget (eller dess avsaknad) och regeringens förslag till reform. Det har varit verkligen intressant att se hur folk reagerat på dessa. Tidvis har jag blivit ganska förvånad över att någon man är vän med tagit starkt parti för eller mot en sak, speciellt om det varit en motsatt åsikt än jag trott att den personen har.

Själv har jag inte upplevt att någon blivit upprörd av mina uppdateringar, även om jag aktivt kommenterat olika saker och tidvis ironiserat den motsatta åsikten. Kanske de i all tystnad slutat vara min virtualvän eller sticker nålar i en voodoodocka (jo, jag vet att det där är från Hollywood), men inget jag märkt.

Vissa personer har kommenterat med motsatt åsikt, men jag vet inte hur vanligt det är att virtualvänner börjar argumentera med varann på någons privata FB-sida? Kanske man gör sådant i andra forum eller ämnesrelaterade FB-sidor.

Det är också intressant att se hur olika teman förenar och separerar FB-vänner. Med vissa kan man dela uppfattning om flyktingkrisen men vara av motsatt åsikt gällande den planerade anpassningen av lönenivåer. Har till min förvåning noterat av det är vanligt att få 1/3 eller 2/3 samma åsikter med de flesta. Däremot lite mera ovanligt att få 3/3 eller så är det bara att en stor del väljer att vara passiva.

Förhoppningsvis kan vi alla fortsätta vara vänner även om vi inte delar åsikt om varje sak. Dessutom är det bra att utsätta sina egna tankar för kritisk granskning av sina närmaste 4-500 virtualvänner. Man kan lära sig något nytt eller få nya insikter från en motsatt åsikt. Sedan är även vännerna bra på att plocka bort felaktig information och direkt propaganda, när tröskeln för att dela sådant verkar vara ganska låg.

Avslutningsvis en tanke: kanske vi kunde komma överens om att uppdateringar om sakfrågor endast delades mellan kl. 8 och 18.  På kvällen och under natten får man endast dela kattvideon och skriva lättsamma uppdateringar om något som just inträffat. Då skulle alla sova bättre och samhället skulle må bättre rent generellt, tror jag. Kanske vi skriver in denna princip i det nya samhällsfördraget?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *