Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Måndagstankar

9 mar , 2015, 22.53 Rofa Blauberg

 

Det kom en dröm.Han var på en sjöresa.

I det grå vattnet uppstod en rörelse

och en röst sa: ”Det finns en som är god.

Det finns en som kan se allt utan att hata.

Ur Tomas Tranströmers dikt ”I Nildeltat”

En sjukledig måndag som denna känns det förnuftigt att fatta sig kort.

Då jag i helgen läste Tomas Tranströmers dikt ”I Nildeltat” var det något i de två sista raderna i den ovan citerade strofen som väckte mitt intresse. Jag besitter inte kunskapen (är så att säga inte ”in the know”) om Tranströmers bevekelsegrunder.

Jag har inga förutsättningar att veta om han låter sitt diktjag hänvisa till en gudom eller vilken denna gudom är. Likväl finns det i strofen en uppenbar parallell till en bild av Gud jag själv är väldigt fäst vid: en som är god, en som kan se allt utan att hata. Det tycker jag är en fin tanke att avsluta dagen på.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *