Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Konstigheter som styr livet

21 feb , 2015, 10.34 Markus

 

Det har på sistone skrivits mycket om psykiskt illamående. Tyvärr verkar det vara ett ganska stort fenomen i Finland. Många mår illa på sina arbetsplatser och andra mår dåligt för att de inte har en arbetsplats. Visst finns det i Finland anlag för depression, men det kan omöjligen vara hela sanningen.

När någon mår dåligt betyder det också att de nära och kära tar skada. I en situation där t.ex den ena föräldern mår dåligt flyttas stora delar av ansvaret till den andra föräldern, som med tiden antagligen också börja må dåligt av ren trötthet. Dessutom är det antagligen ganska tungt att bo med någon som har en mörk framtidsbild, då det äter upp den positiva energin som behövs för att orka. In alles en ganska jobbig situation.

Själv har jag tänkt att man kunde förebygga mycket av detta genom bjuda på sig själv och de konstigheter man har inbyggt i sig själv. Nu talar jag inte om klinisk depression, utan det illamående man har för att man sitter och ruvar på gamla hemligheter eller för att man delvis styrs av konstiga små principer man har skapat för sig själv.

Smörgås

Låt mej ge ett exempel: av orsak eller annan vill jag synnerligen ogärna göra smörgåsar åt någon annan. Att laga smörgåsar kräver planering och kunskap, och det är inte något jag ogärna delar med mej. Dessutom är valet av pålägg och hur de läggs på smörgåsen högst personliga. Därför blir jag smått upprörd om någon ber mej göra en smörgås åt den.

Det låter ju helt galet, eller hur? Kan vara, men det påverkar min mentala hälsa.  Tursamt nog har mina närmaste lärt sig att inte fråga efter smörgåsar av mej, alltför ofta. Att vi skulle skapa en situation där jag pga. detta blankt vägrade laga smörgåsar åt mina barn vore ju expressbiljett till psykakuten, så riktigt där är vi inte (ännu).

Jag antar att alla har ibyggt motsvarande konstigheter i sig. Att tala om dem är svårt, för det är pinsamt. Men om man inte talar om dem styr de livet och man lagrar på skamkänslor för sina konstigheter. Kombinera detta med stress och trötthet, så är man på väg åt fel håll.

Därför skulle jag utmana var och en att komma ut med en konstighet man har inbyggt. Man kan skriva svar nedan eller bara berätta den åt någon man har förtroende för, men våga komma ut med dem. Som exemplet ovan visar, finns det inte för konstiga svar.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *