Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag

Kunskap och lidande

20 feb , 2015, 20.04 Paula

 

Finländare fick år 2012 för första gången göra medborgarinitiativ. Det första initiativet som nådde de krävda 50 000 godkända underskrifter var initiativet om att avskaffa pälsuppfödningen i Finland.  Då initiativet behandlades i riksdagen, röstades den dock ner med rösterna 146-36.

Medborgarinitiativet var en tydlig signal till riksdagen om att pälsuppfödningens berättigande måste ses över. Då sades det att regelverket kring pälsdjurens förhållanden ska justeras och förbättras fastän förslaget som sådant inte gick igenom. Nu, två år efter detta uttalande är processen med att förnya regelverket i gång.

I veckan kom det fram att de utlovade förbättringarna för pälsdjurens förhållanden inte kommer att bli en verklighet. Tvärtom, det planeras t.o.m. vissa försämringar.

För mig är frågan större än det om de fängslade rävarna ska få tillgång till färskt vatten, det handlar om vår inställning till de övriga djuren i stort. I vårt samhälle är vi helt indoktrinerade i tankesättet att djuren är till för oss människorna att bruka och använda som vi vill. Det ekonomiska och människans behov får oftast gå före djurens välmående, och de flesta av oss ser inget konstigt i det eftersom vi är inte vana vid att göra det.

Det finns ett finskt ordspråk enligt vilket kunskap ökar lidande. Men kunskap ökar också möjligheten att göra gott och minska på lidandet. Det är smärtsamt att bli varse om det onda som vi med våra vardagliga val bidrar till, men vill vi göra den här världen till en bättre plats för alla så är det nödvändigt för oss att öppna våra ögon och öron.

http://nasuvastisanottu.com/2015/02/17/miksi-marssimme-ulos/

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/turkisalan-kehityslupaukset-on-lunastettava-1.89725

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *