Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Observationer från en fåtölj

27 Dec , 2014, 14.02 Markus

 

Vi hade en mycket fin jul. På julafton hade vi släkt hos oss, vi åt och drack gott. Själv åt jag så mycket att jag inte kunde röra på mej under en längre tid och satt som en padda i en fåtölj. Det finns vissa fördelar med att äta sig själv immobil. Dels orkar man inte jaga ut familjen med yxa i snödrivan, dels hinner man följa med hur den mobila delen av familjen firar jul.

Speciellt de små liven hade (bokstavligen) julafton när de fick mycket uppmärksamhet och många presenter. Inte för att de normalt inte får mycket uppmärksamhet, men under julen är det ännu mera, vilket naturligtvis är bra.

Att ge presenter åt barn är jättesvårt, tycker jag. Presenten borde samtidigt vara rolig och (lite) pedagogisk. Oftast blir det mera av den första och mindre av den senare. Dessutom borde presenten vara något barnet vill leka med, annars är det bortkastade pengar.

Tursamt nog var årets favoritpresent ganska osannolik. Frun hade köpt ett pussel på loppis för 2€ och det blev julens stora hit, för Julklapparhela familjen. Frun blev glad över att hon kunde återvinna och jag för att presenten kostade endast 2€. Och sedan naturligvis barnet som fick en trevlig present. En vinna-vinna-vinna –situation.

Konstigt nog hör man ganska lite om loppispresenter. Varför behöver presenterna egentligen vara nya?

Är det pga. förpackningen? Man kan ta vilken som helst skolåda och printa ut nya omslag, som man limmar fast på skolådan.

Är det för att presenten är använd? Ifall den är hel och fungerande, så är det något som brister i resonemanget.

Är det för att folk vill köa i köpcentra och bilköer? Osannolikt.

Är det för att folk vill använda mera pengar än de antagligen har? Om svaret är ja, sök hjälp.

Av någon konstig anledning verkar det vara pinsamt att köpa loppispresenter. Det kan tom. asssocieras med skam, att man inte haft råd att köpa nytt. Det är ju egentligen en helt galen tanke, speciellt då jag vågar påstå att många av de som till julen köper nya presenter, använder en avsevärd del av sin vardag till att köpslå på diverse Facebook-loppisar. Varför inte skaffa även julklappar därifrån?

Kanske någon ivrigt julklappsköpare kunde till nästa jul sätta upp en FB-sida där man kan byta till sej passliga julklappar?  Av logistiska skäl vore det viktigt att det fanns ett utrymme dit köpare och säljare kunde föra/hämta sina saker då de passar dem bäst. Annars finns det risk att man konstaterar att pga. tidtabellshinder hinner inte köpare/säljare mötas och då går man till butiken istället och köper nytt. Vi har i vårt hushåll en relativt ivrig FB-loppisanvändare och det största hindret för affärer tycks vara att matcha köpares och säljares tidtabell för visning/provning/transaktion.

Tänk om det fanns någon organisation som hade utrymmen i de flesta stadsdelar, som vill värna om människors välmående och gärna ser att man under adventstid inte endast sprang från butik till butik, utan även tog tid att fundera på julens ursprungliga mening och budskap? Kanske denna organisation kunde låna ett utrymme för några veckor i december, så att stressade människor kan optimera sin julklappslogistik och minimera sin julklappsbudget? Man kunde kanske kalla detta diakoni? Om det fanns glögg och pepparkakor i utrymmet vore det säkert inte till skada, men inget måste.

51 veckor tills nästa jul, så ca. 40-45 veckor tills man kunde prova på idén.

Läs också

2 kommentarer

  1. Eva skriver:

    Jag körde faktiskt i år loppistaktik eller hittade ur egna gömmor sådant jag köpt på mig tidigare men själv inte kommit mig för att använda. Och jo, det känns lite skamligt men jag försöker tänka på alla fördelarna med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *