Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Nattvard i pausen

20 okt , 2014, 21.21 Markus

 

Det blev en konstuktiv diskussion kring mitt inlägg om gudstjänster, så jag tänkte resonera vidare. Någon var orolig över att humor kan vara svårt att införa i gudtjänster, då folk uppfattar humor på olika sätt. Det är därför jag skulle ta fasta på det andra jag lyfte fram, nämligen relevans.

Det är inte rimligt att skapa en gudtjänst som vore alla till lags, men jag upplever det problematiskt att den konventionella gudstjänsten skall vara i verksamhetens centrum, även om bara en bråkdel av potentiella deltagare deltar. (Som vanligt skall vi räkna bort julkyrka och konfirmationer från kyrkogångsstatistiken för att få ett jämförbart tal).

Att komma med kritik utan konstruktiva förslag är döfött, så här är några tankar. Tankarna är på inget sätt färdiga, utan snarare något att inleda diskussioner från.

Varför inte komprimera gudstjänsten till ca. 15 minuter och utlokalisera den till platser där folk är färdigt samlade? Jag tänker spontant på idrottsevenemang eller konserter. Med det menar jag inte att prästen stiger in i mittcirkeln under pausen och börjat tala, för det brukar sällan resultera i något konstruktivt. Det man däremot kan göra är att man kommer överens med arrangören om att man får låna ett hörn eller lämplig yta, och köra en kortis. Att någon kommer med sitt platsstop med öl skall snarare ses som en möjlighet, för efter en öl kanske tom. en inbiten idrottsanhängare vågar komma med. Följade gång vågar han kanske komma utan plaststopet?

Det är uppenbart att professionell sportunderhållning  kan ställa sig tveksamt till att kyrkan skulle rumstera i deras utrymmen, men värt att utreda. Dessutom finns det ett antal andra tillfällen där vanliga kyrkoskattsbetalare kan nås. Vore värt ett försök? Att nu sitta i kyrkorna och vänta på att folk kommer dit tycks inte fungera på önskat sätt, så varför inte vända på steken? Ja tror att många är i grund och botten intresserade av andliga saker och kunde må bra av lite nattvard, men i nuvarande format svårt att se hur dessa kunde få

Ett annat förslag: varför inte ordna ”kisastudio” för valbar sport i passligt utrymme. I pausen sedan 15 minuter av syndernas förlåtelse och nattvard.  Alla som kommer till en sådan tillställning vet varför de är där, så inget oklart med det. För t.ex mej vore det optimalt, eftersom man då på ett tidseffektivt sätt kan kombinera olika saker man anser viktigt. I en perfekt värld skulle det även finnas program för barn på samma ställe, så att man kan ta med dem. Då får barnen roligt program, jag får se matchen och frun behöver inte lyssna på mej när jag skriker åt TV:n. En sk. vinna-vinna-vinna – situation.

Jag inser att detta är problematiskt pga. icke-välsignade utrymmen, sakrament och säkert också kyrkolagen samt djupt sittande åsikter. Men, då får vi ställa oss frågan: vad är viktigare, kyrkolagen eller att folk kommer till gudstjänst?  Det är på något sätt bakvänt att formuläret styr innehållet och möjligheter att nå ut till folk.

Visst finns det ungdomskvällar, inre mission, uppsökande verksamhet och vad de nu allt heter, men när nu gudstjänsten skall vara i centrum, så kunde man kanske fundera på hur man fick den i centum, på riktigt? Vem skall komma till vem och varför?

Läs också

En kommentar

 1. Fredrik Portin skriver:

  Håller med dig i mycket. Det görs ju en hel del redan. Se t.ex. på detta
  http://kcsa.fi/nyckelnbloggen/kyrkan-med-i-karnevalvimlet/

  och detta
  http://kcsa.fi/nyckelnbloggen/program-pa-bokmassan/

  Bra saker alltihop. Jag tror dock att kyrkan kan göra både sådana här saker och fortsätta med gudstjänstlivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *