Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Bechdeltestet

11 okt , 2014, 11.35 Markus

 

Känner du till Bechdeltestet? Det består av 3 enkla frågor om en film, bok etc. Frågorna är:

  1. finns det två namngivna kvinnliga rollfigurer?
  2. pratar de med varann?
  3. om något annat än män?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bechdeltestet

Förvånansvärt många filmer klarar inte testet och jag kan öppet medge att de flesta filmer jag ser klarar inte detta test heller. Tyvärr finns det få filmer där det skuts, sprängs och körs fort med bilar som har kvinnliga huvudrollsinnehavare, så tills vidare är det Jason Statham och Matt Damon & co. som gäller. En helt tydlig nisch för någon filmmakare..

Jag blev lite förvånad när jag för första gången läste listan över filmer som inte klarar testet. Jag tror att många blir förvånade på samma sätt som jag blev, nämlingen att man inte ens förstått att två kvinnor inte fört en dialog sinsemellan i hela filmen.  Ännu mer förvånad blir man när man inser att trilogier som Lord of The Rings eller vissa av Harry Potter-filmerna inte klarar testet.

Problemet  med filmer som LOTR och Harry Potter är att de är menade för båda könen, men ändå har ensidig dialogfördelning och det värsta är att man inte ens noterar detta. Nu anser jag inte att vi skall tvångskvotera in dialog i filmer, men visst är det lite konstigt?

Det vore fegt at gå åt Bibeln eller andra religiösa texter och traditioner, för de är skrivna och sammanställda i en svunnen tid och oftast i andra delar av världen, men däremot tål det att fundera på varför vi håller fast vi dem ännu. I kyrkans fall kan man inte använda argumenetet ”vi har inte kommit att tänka på detta”, för diskussionen förs nog ganska aktivt. Dessutom är fördelningen mellan kyrkligt aktiva ganska jämn mellan könen, så underlag för diskussion finns.

Nu vill jag vara tydlig med att vi inte skall blanda in könsfrågan i alla diskussioner, men i de diskussioner där könet är en del frågan bör det naturligtvis finnas med. Då kan man tillämpa dessa enkla 3 frågor på passligt vis.

P.S. Om ni vill kolla vilka filmer som klarar testet och vilka inte så är internet full av listor. En av dem är http://bechdeltest.com/  .

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *