Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

När är kyrkan relevant för dig?

28 jul , 2014, 13.15 Rofa Blauberg

 

I helgen hade jag glädjen att göra två saker.

1. Besöka ett bröllop och se två fina typer gifta sig.

2. På sagda bröllop se hur prästen efter utförd förrättning, på festen engagerat, glatt och tålmodigt diskuterade de mest varierande frågor med bröllopsgästerna. Det var både imponerande och en fröjd att skåda.

Det kanske beror på att jag själv inte är präst eller att jag sällan haft tillfälle att besöka evenemang som till exempel bröllop, men för mig kändes den prästerliga verksamhet jag fick iaktta på bröllopsfesten som ett svar på ett rop jag ofta tycker mig höra; för att möta folket behöver kyrkan finnas där folket är.

Nu är ju grejen den, att ett bröllop är ett ganska naturligt sammanhang för skapandet av kontakter av det slag jag nämnt ovan och det säger sig självt att kyrkan inte kan börja ordna bröllopsfester bara för för att skapa sammanhang – dessutom lär det bli ont om brudpar ganska snabbt. Vad kan då kyrkan göra för att nå ut till församlingen på ett sätt som känns relevant för den?

Det vet jag faktiskt inte. Men det finns många som funderar på lösningar och vi som är medlemmar är också kyrkan. Rimligtvis bör vi kunna påverka, antingen genom att inleda en dialog med vår lokala församling (kanske bara be dem öppna för samtal, i regel finns ett stort intresse för församlingsbors behov) eller genom att ställa upp i församlingsvalet i höst och vara med och påverka där de stora linjerna för verksamheten dras.

När är kyrkan relevant för dig?

Ps. Jag vill på intet sätt insinuera att präster eller andra församlingsanställda inte skulle göra sitt bästa för att nå ut till folket. Det jag vill påtala är att vi saknar naturliga mötesplatser – ja, jag vet att KYRKAN är en sådan, GUDSTJÄNSTEN lika så, men många har andra behov – och att det är ett problem. En av grunderna för detta problem är kanske det att det finns ett visst konsument-producenttänk som präglar vår syn på församlingen. En förutsättning för att göra bättre kyrka kunde vara att försöka släppa dessa roller och se varandra som medvandrare genom livet. Vad vet jag.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *