Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Sodomi, kortspel och dans

28 jun , 2014, 22.32 Markus

 

Någon kunde tro att rubriken beskriver en lördagkväll hos oss, men så är inte fallet. Det handlar, naturligtvis, om Prideveckan och Tahdon-kampanjen.

Då jag själv hör till den grupp människor som inte förstår varför samkönade äktenskap eller homosexualitet är ett problem, har jag funderat på varför nån kan tycka det. Rädsla och okunskap brukar ju var de vanligaste svaren, men det måste finnas något annat också.

För att närma sig ämnet kan det vara klokt att dela upp människor i olika grupper. Vi har den grupp som i princip motsätter sig det mesta som vi cityliberala tycker är normalt. Det är gruppen som inte dansar eller spelar kort, eftersom det är synd. Då är sodomi sannolikt också synd enligt dem.  Den gruppen kan man lämna bort, för de är ändå mot det mesta.

Däremot tror jag inte att folkets djupa led egentligen är emot samkönade äktenskap eller homosexualitet per definition, men när när alternativen är ”ja” eller ”nej”, blir det lättare ett nej. Det blir ett nej eftersom nejet är lite mera neutralt än ett ja. Jaet tar ställning för en förändring medan nejet egentligen mera säger att man inte vet, men man tar det säkra före det osäkra.

Om man gjorde en omfattande opinionsundersökning där alternativen är ”ja”, ”nej” och ”vet inte/vill inte ha en åsikt”, tror jag att det trejde alternativet skulle vara ganska populärt. I nuläget måste man gå bakom någondera av två läger som känner starkt för sin sak, men många gör inte det.

Min högst personliga gissning är att om alla finländare fick säga sitt, skulle ”ja” får klart mera röster än ”nej”, men ”vet inte/vill inte ha en åsikt” skulle vinna båda med hästlängder. Det vore ett välkommet inslag i debatten.

Hoppas de scener som just upplevdes före, under och efter straffläggingen i matchen Brasilien-Chile inte varit för starka för endel av er. Män kramades, pussades och öppet stödde varann under svåra stunder och gladdes tillsammans under lyckliga stunder. Det är säkert synd enligt nån, men trots det tusen gånger bättre än om det hånat, mobbat, fryst ut eller slagit varann.

Varför kasta första stenen när man kan kramas istället?

 

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *