Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Undrar vad de gör på Lekis nu?

7 jun , 2014, 18.42 Markus

 

Helsingfors församlingar har en holme som används främst av de svenska församlingarna. Den heter Lekholmen, men de flesta känner stället som Lekis.  Av förekommen anledning har jag funnits där ganska mycket som barn, sedan som ungdom och efter det som anställd. Jag tänkte skriva ”anställd vuxen” men insåg att det vore att bära falsk vittnesbörd och det bryter väl mot något budord. De senaste åren har jag figurerat där som anhörig förståsigpåare. Om inte annat, så har jag försökt tala på ett lika töntigt sätt som de mer kända förståsigpåarna på TV…

När sommaren kommer brukar man packa sina saker och åka ut till holmen, för att sedan pendla av och an. Det fina är att eftersom det finns regelbunden båttrafik till holmen så kan man bo där och jobba i stan, eller alternativt bo i stan och jobba på holmen.  Arbetsdagarna blir betydligt trevligare när man åker med båt på jobb, speciellt då Helsingfors östra skärgård är ganska vacker.

Efter att ha funnits på holmen tillräckligt länge har man ett ganska inrutat mönster man går efter på holmen. Det finns naturligtvis vissa nackdelar med inrutade mönster, men det fina är att man enkelt kan göra en mental resa till holmen genom att bara titta på klockan. När jag skriver detta så möter man dagens sista båt och går sedan mot matsalen för att äta middag. Om det är sjögång och man stått tillräckligt länge på bryggan så känner man golvet svaja ännu i matsalen. Detta kan jag enkelt känna just nu, fast jag sitter hemma i stan och skriver.

Till mitt förtret har jag inte hunnit ut till holmen ännu i år, men skall fixa det snarast.

Rekommenderar även att alla andra gör det. Det går flera båtar dagligen och mat finns att köpa på plats. Simstranden är oftast ganska tom och grillen går att värma nästa lika snabbt som bastun. Dessutom kan alla med egna båtar kortare än 72 fot enkelt ta i land vid bryggan, vare sig båten har köl eller inte.

Om inte annat, så kan en nostalgitripp till ungdomen vara skön.  Kolla in mera på www.facebook.com/Lekholmen

2012-07-28-296

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *