Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Inte längre vegetarian

16 jan , 2014, 20.28 Daniel Jakobsson

 

Det finns väldigt många goda argument för att vara vegetarian.
Några svepande exempel:

 • Det djurrättsliga – djur känner smärta, har känslor (som rädsla, saknad och skräck). Vad ger oss rätt att utnyttja dem?
 • Mänsklig rättvisa – Jordens resurser räcker inte till för en västerländsk köttkonsumtion för alla.
 • Miljöaspekten – Köttproduktion skapar stora utsläpp och är inte ekologiskt hållbart
 • Hälsoaspekten – Man mår inte bra att äta för mycket kött
 • Det teologiska – Bibeln pratar om fredsriken (mellan arterna) både i begynnelsen (Lustgården) och i slutet (Himlen). Köttätandet är enligt bibeln en eftergift och en tillfällig kompromiss på grund av människornas synd.

Jag har hittills bara hört två hyfsat hållbara argument för köttätande

 • Kött är gott (om man tycker det)
 • Kött är bekvämt (Så länge man slipper slakta själv)

Med allt detta sagt så vill jag härmed meddela att jag inte längre är vegetarian.
Efter kanske 7 år av icke köttätande så betstämde jag mig (nästan) helt odramatiskt för att äta lite kött och sill på jul. För mig fanns det två viktiga aspekter. Den ena var att jag tycker att kött är gott och att kött varit en viktig del av min jultradition. Jag kände ett behov av att inte behöva kompromissa med den traditionen i år.
Den andra och kanske viktigare aspekten är att jag kände att mitt icke köttätande blivit mer av en princip än ett aktivt ställningstagande. Jag var slentrian-vegetarian och kanske tyckte jag att jag var liiiite bättre än andra på grund av att jag lyckades hålla mig borta från kött (vilket inte är någon större ansträngning i dagens samhälle, om man ska vara ärlig…).

Jag tänker nog inte äta så mycket kött framöver, kanske kommer jag inte att äta kött alls.
Men i såfall inte för att jag är vegetarian utan för att jag inte vill. Och de gånger jag tycker att det känns motiverat att äta kött så tänker jag göra det utan att få dåligt samvete.

Så nu är frågan: Varför är inte du vegetarian?

 

Läs också

8 kommentarer

 1. Ika skriver:

  För att jag inte tror att jag kommer att vara vegetarian resten av livet. Så i stället för att vara strikt och avhålla mig från kött så länge det går och sedan antagligen tröttna och avbryta det hela helt och hållet har jag i stället bestämt mig för att det kött jag själv köper (oavsett om det handlar om att handla i matbutiken eller gå på lunchrestaurang) ska vara vilt, ekologiskt eller inhemskt fårkött. Det här är kött från den dyrare änden, och det hjälper mig att inte äta så mycket kött utan desto mera vegetarisk mat.
  Jag är inte extremt strikt. Jag äter en del fisk, och om jag blir bjuden på mat hemma hos någon som inte har koll på mina principer äter jag vad som bjuds. Jag har valt att låta måltidsgemenskapen vara viktigare.

  Jag tror att mycket av min filosofi kring köttätande och icke-köttätande bottnar i att jag vuxit upp på en mjölkgård. När jag var barn åt vi bara kött från gårdens egna djur, och det var bokstavligt talat djur som tidigare betat utanför köksfönstret. När jag sedan blev äldre började jag förstå att alla djur inte gick ute och betade om somrarna och att all djurhållning inte är värdig. Jag tycker inte att det är fel att äta djur, men jag tycker att det är ett stort problem att vi människor, i synnerhet i västvärlden, äter kött i den utsträckning vi gör. Jag tycker också att det är ett problem att djurhållningen på många håll styrs av kortsiktigt ekonomiskt tänkande i stället för en omsorg om att djuren får leva ett värdigt liv så länge de lever. Jag är helt övertygad om att de här sakerna hänger ihop: att min önskan att äta billigt kött har en effekt på hur grisarna mår.

  • Daniel Jakobsson skriver:

   Tänker samma här. Att närhet till djurhållning ger ett perspektiv som väldigt få har, och som tyvärr ännu färre kommer att ha i framtiden.
   Tror helt klart som du att ju billigare kött vi äter desto sämre mår djuren.

   Men jag vill ändå bolla fram tanken om ifall det överhuvudtaget finns ett pris på ett liv?

 2. Stefanie skriver:

  Gillar mycket, så smart skrivet.
  Har själv funderat på just det här mycket mer än förr under det gångna året. Har alltid varit av den kött ätande typen. Älskar lövbiffar. Älskar famos wiener schnitzel. Är definitivt inte den duktigaste på att fundera på djurens rättigheter eller mijöproblem i min vardag heller. Men under det senaste året har jag funderat. Kanske inte just på de där två så mycket som jag skulle önska, men på kött som något jag förbrukar och äter bara för att hålla mig mätt. Hur onödigt det ofta är. För helt plötsligt var det bara inte gott med skinka på min morgonsmörgås längre. Nähä, tänke jag, då äter jag väl inte skinka längre. Och vet ni, det behöver jag ju inte heller. För att vara ärlig mår jag mycket bättre av att inte äta, speciellt rött, kött överhuvudtaget i min vardag. Så nu har jag beslutat, precis som Daniel, att bara inte äta kött ifall jag på riktigt inte känner att jag vill göra det. För som med godis och alkohol och en hel del annat tycker jag att det vi gör ibland, inte gör så stor skillnad när det vi gör normalt, ofta, är det vi borde tänka på.

 3. LenaJL skriver:

  Därför att vi äter mest renkött. 🙂
  Renarna slaktas i deras naturliga miljö här i närheten och behöver alltså inte känna av att det är ”dags”.
  De lever fritt ute i naturen och lever inte i fångenskap, även om de har ägare. Vi får även tag i älgkött som farbror Stellan jagat.
  Som det ska vara. 🙂

  Kram på dig, Daniel! 🙂
  /L

  • Daniel Jakobsson skriver:

   =) Kram på dig också.
   Vilt är helt klart det mest etiska sättet att äta kött på. Dessutom tycker jag att samernas traditionella tänkande kring renen är vackert. Renen har en betydelse och en livsmening som man absolut inte får för köttfärsen på ica. Man tog också tillvara på allt. Senor, horn, ben, skinn.
   Det fanns en enorm respekt för djuret. En respekt som vi i mångt och mycket tappat idag.

 4. Lisa Nylund skriver:

  För att jag växte upp på en lantgård och det är en naturlig sak för mig att man föder upp djur för att slakta och äta dem. Dock äter jag inte särskilt mycket kött numera, vegetariskt är ofta både godare och billigare.

  • Daniel Jakobsson skriver:

   Jag tänker att någon som vuxit upp i närhet av djurproduktion både har en större förståelde för vad det innebär, men kanske också en lite mindre valfirhet i sitt ställningstagande. Jag antar att det skulle vara ett stort socialt steg för dig att komma fram till att köttproduktion är fel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *