Vardagstro och söndagstvivel

Adventskalender

Lucka 20: Alla grejer i lådorna

21 Dec , 2013, 13.31 Mathias Rosenlund

 

(Lucka 20 kommer en dag försenad. En stor ursäkt för det.)

Vi ska flytta i årsskiftet. Det betyder att vi nu – när julen är i antågande – har hemmet fyllt av bananlådor och IKEA-kassar. Skåpen börjar lysa tomma. Bokhyllorna är ledsna i frånvaro av de ljuvliga böcker som gömmer sig i högar av lådor. Jag hade först tänkt mig att det skulle bli jobbigt och irriterande att flytta när det är jul och nyår. Men nej, erfarenheten är faktiskt den rakt motsatta. Det är otroligt skönt att gå igenom alla våra saker just som årets värsta konsumtionshysteri pågår utanför vårt hem. Här får vi i lugn och ro packa ner allt det vi samlat på oss under årens lopp. Man blir liksom mindre benägen att skaffa mer saker när man är tvungen att lyfta och flytta och packa allt det man redan har hemma.

Min rekommendation till alla som ska flytta är alltså från och med nu: se till att flytta i månadsskiftet december-januari! Det gör för det första gott för själen att göra sig av med saker som bara skräpar i lådor och skåp, men att man dessutom stressar så mycket mindre med julhandeln då flyttandet & packandet står emot som motvikt – det är en fin bonus! Jag är inte alls julstressad just nu. Kanske beror det inte enbart på att vi snart ska flytta, men det gör det till stor del i alla fall.

Konsumtion. Jag har lite svårt med det, liksom så många andra nuförtiden. Och bra så. Vi behöver definitivt minska vår konsumtion radikalt under de kommande årtiondena. Jag avskyr faktiskt att julen handlar så mycket om att köpa, skaffa, laga, göra, uträtta, hinna med, USCH! Mitt recept för en lyckad jul är väldigt väldigt enkelt: koppla loss från alla yttre förväntningar och måsten med julen. Se till att läsa en bok eller två, eller att inte göra det om det blir bättre så. Ligg på soffan med glöggen eller kaffet och bara slappa. Det är så skönt att varva ner. Slöa. Tillåta sig några dagars lättja. Så varför stressar folk så mycket med julen? Förstår inte.

Nåja. Nu ska jag packa lite grann igen. Om någon behöver en barnsäng i två våningar finns det en i Myrbacka som man kan avhämta gratis. Och en svart IKEA-soffa i gjutjärn (utan tillhörande madrass dock) finns också att få här.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *