Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Ellen, Sally, Doris och jag

1 Nov , 2013, 08.45 Malena Björkgren

 

”Jag heter Malena och jag är dotter till Doris, som är dotter till Sally, som är dotter till Ellen”.

Det är presentationsrunda på gång här på Andetag-bloggen för oss nya bloggare.

Och det här är jag.

Bland annat.

Jag tycker om den här presentationen.

Jag var med om den för ca ett år sedan under kursen ”Kreativt födande”. Vi var en grupp kvinnor med mer eller mindre stora magar som med mer eller mindre möda satt på golvet och hade som uppgift att presentera oss just så här.

Det var inte alldeles lätt, märkte vi.

Hur många generationer tillbaka skulle vi komma ihåg? Ibland stannade det vid mormor. Någon visste namnet på mormorsmormor men där var det ofta stopp.

Vad säger då den här presentationen annat än att den kanske ger en vink om populära (?) kvinnonamn från olika tider?

Jag tänker att den placerar mig som människa i ett led. Att den förankrar mig. Jordar mig. Ger mig ett perspektiv. Ett lugn. Det här är jag. Jag är en del av dem, utan att jag gjort ett val.

Kanske den här typens presentationer är särskilt viktiga i en tid där vi ofta börjar presentationer med ”Jag heter NN och jobbar som…” Den blir en motvikt till att vi presenterar oss med prestation. För presentationsrundor kan i värsta fall starta små livskriser när vi lyssnar till de andra. Det blir svårt att inte jämföra, att inte se sitt liv i ljuset av de andras. Samhällets normer tränger sig på. Har jag inte hunnit med mera, uppnått mera?

Undrar om Nya testamentets Matteus på något sätt anade den här risken? När han ska presentera Jesus gör han det inte med att rada upp Jesus underverk eller predikningar. Han nämner drygt 40 förfäder (bland vilka några förmödrar får plats). Jag tycker Illustrerat Bibellexikon säger det bra: ”Genom att placeras i ett släktregister [blir Jesus] insatt i ett jordiskt sammanhang, i solidaritet med mänskligheten.” Inte långt borta, utan nära. Som en del i ett släktled.

Imorgon är det Allhelgona. Det passar bra att tänka på förmödrar och förfäder. Kanske söker jag mig till Sallys och Ellens gravplatser.

För vem tänder du ljus?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *