Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Norge, importera följande saker, tack!

12 apr , 2022, 06.00 louise

 
  1. Spenatplättar. Världens snabbaste och godaste halvfabrikat. Jag brukar steka i smör och – förstås – äta med Pirkkas lingonsylt.
  2. Planti sojayoghurt. Det finns liksom inga goda mjölkfria yoghurtar här. Hur svårt kan det va?
  3. Härkis. Köttfärssubstitutet som slår allt. Särskilt den med tacosmak.
  4. Vöner. Den veganska kebaben, den finska stoltheten. Har du inte smakat? Bor du i Finland? Spring iväg till mataffären nu!
  5. Finskt godis. Absolut, jag överlever på Kvikk Lunsj och Seigmenn. Men inget går upp emot Fazers choklad och Täytelakupala från Panda (och salmiak).
  6. Svenskt kaffe. Kaffe är det vi smugglar in mest av i vårt hushåll. Arvid Nordqvist och Löfbergs Lila. Jag ber inte om mycket, bara ett par olika sorter mörkrostat av vart märke, okej?
  7. Rågbröd. Som alla säger, ja. Riktigt rågbröd är nice.
  8. Memma, fastlagsbullar med mandelmassa och Runebergstårtor. Yes, I’m that girl.
  9. McVegan med den där riktiga biffen. Inte nån smaklös grönsaksbiff. Jag blev extremt besviken första gången jag testade vegeburgaren här i Bergen. Det är inte. Samma. Sak. När biffen påminner om de vegetariska biffarna från början av 2000-talet (alltså när man inte fattade vad vegetariskt protein var, utan bara proppade biffarna fulla med riven morot och majs).

Jag blev väldigt nyfiken på vad den norska biffen innehåller i jämförelse med den finska. Nedan följer den info jag hittade, för er cirka två andra som är intresserade:

Norges vegebiff:

Grønnsaker 64% (kokt kikerter, potet, gulrot, blomkål, brokkoli, mais, løk), risflak (maismel, risstivelse, dekstrose fra mais, salt, fargestoff (sukkerkulør), vegetabilsk olje (raps- og solsikke), rismel, HAVREGRYN, SEMULEGRYN (av ris, HVETE), stivelse (tapioka, potet, mais), HVETEMEL, stivelse (tapioka, potet, mais), salt, fortykningsmiddel (metylcellulose), krydder og krydderurter (bl .a løkpulver, gurkemeie) grønnsakspulver (bl. a løk, løpstikke, gurkemeie), brunt sukker, HVETEfiber, sitronkonsentrat.

Finlands (och Sveriges) vegebiff:

Sojaprotein, rapsolja, lök, äppelextrakt, stabiliseringsmedel (metylcellulosa), salt, vitlök, kryddor (bl.a. paprika), naturlig arom.

Vilka matvaror skulle du inte klara dig utan?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *