- Spenatplättar. Världens snabbaste och godaste halvfabrikat. Jag brukar steka i smör och – förstås – äta med Pirkkas lingonsylt.
- Planti sojayoghurt. Det finns liksom inga goda mjölkfria yoghurtar här. Hur svårt kan det va?
- Härkis. Köttfärssubstitutet som slår allt. Särskilt den med tacosmak.
- Vöner. Den veganska kebaben, den finska stoltheten. Har du inte smakat? Bor du i Finland? Spring iväg till mataffären nu!
- Finskt godis. Absolut, jag överlever på Kvikk Lunsj och Seigmenn. Men inget går upp emot Fazers choklad och Täytelakupala från Panda (och salmiak).
- Svenskt kaffe. Kaffe är det vi smugglar in mest av i vårt hushåll. Arvid Nordqvist och Löfbergs Lila. Jag ber inte om mycket, bara ett par olika sorter mörkrostat av vart märke, okej?
- Rågbröd. Som alla säger, ja. Riktigt rågbröd är nice.
- Memma, fastlagsbullar med mandelmassa och Runebergstårtor. Yes, I’m that girl.
- McVegan med den där riktiga biffen. Inte nån smaklös grönsaksbiff. Jag blev extremt besviken första gången jag testade vegeburgaren här i Bergen. Det är inte. Samma. Sak. När biffen påminner om de vegetariska biffarna från början av 2000-talet (alltså när man inte fattade vad vegetariskt protein var, utan bara proppade biffarna fulla med riven morot och majs).
Jag blev väldigt nyfiken på vad den norska biffen innehåller i jämförelse med den finska. Nedan följer den info jag hittade, för er cirka två andra som är intresserade:
Norges vegebiff:
Grønnsaker 64% (kokt kikerter, potet, gulrot, blomkål, brokkoli, mais, løk), risflak (maismel, risstivelse, dekstrose fra mais, salt, fargestoff (sukkerkulør), vegetabilsk olje (raps- og solsikke), rismel, HAVREGRYN, SEMULEGRYN (av ris, HVETE), stivelse (tapioka, potet, mais), HVETEMEL, stivelse (tapioka, potet, mais), salt, fortykningsmiddel (metylcellulose), krydder og krydderurter (bl .a løkpulver, gurkemeie) grønnsakspulver (bl. a løk, løpstikke, gurkemeie), brunt sukker, HVETEfiber, sitronkonsentrat.
Finlands (och Sveriges) vegebiff:
Sojaprotein, rapsolja, lök, äppelextrakt, stabiliseringsmedel (metylcellulosa), salt, vitlök, kryddor (bl.a. paprika), naturlig arom.
Vilka matvaror skulle du inte klara dig utan?