Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Barnförbjudna filmer

23 okt , 2021, 08.00 Markus

 

Det blev diskussion om åldersgränser för film och TV. Man kan väl egentligen bara vara av två olika åsikter i den frågan. Antingen följer man dem eller så gör man inte.

Orsaken till varför det finns åldersgränser på audiovisuellt material är förståeligt. Barn skall inte se saker de inte förstår eller upplever skrämmande, vilket är ganska personligt och varierar från barn till barn. Därför är det lättare att ha en ganska hög gräns, så är den gränsdragande myndigheten på det torra. Det har antagligen aldrig gjorts en enketundersökning i ämnet men antar att yngre syskon har sett mycket sådant deras äldre syskon inte hade sätt i samma ålder.

I våra barns fall är loppet kört sedan en tid tillbaka. Vi såg (tillsammans, bör inflikas) Harry Potter – filmerna och jag tror att när man sett dem, finns de få saker som är mera skrämmande för barn. HP – filmerna inkluderar grovt våld, mord, tortyr av barn, tämligen skrämmande varelser (dementorer och andra odjur) och vuxna som genuint vill barn illa. I vissa fall direkt sadism, skulle man kunna påstå.

Vi har i vår vardag inte sedan dess stött på filmer som skulle kunna rada upp en likadant smörgåsbord av otrevliga saker för barn att se. Våra barn har sett lite på Marvel – filmerna och där finns ingenting i närheten av de relaterbara obehagligheter som HP – filmerna har. Visst finns det många filmer som barnen absolut inte skall se, t.ex SAW – serien men några utomjordiska robotar verkar nu inte vara riktigt så skrämmande för barnen.

Jag minns att vi på högstadiet, kanske på åttan, gick och såg Schindlers lista. Undrar just om 13-åringar nuförtiden ser den i skolan? Detta är alltså inte någon ”allt var värre förr” – prat utan en genuin undran? Har gränsen för vad som anses passande flyttats åt något håll. Om möjligt kunde man ju tycka att allt yngre barn kan se otrevliga saker, då de ändå exponerats för dem via olika sociala medier.

Hur ser du på saken? Kommentera gärna. Och må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *