Vardagstro och söndagstvivel

Vardag

Typ världens godaste (och framför allt enklaste) granola

27 sep , 2020, 20.24 louise

 

SÖNDAGSTIPSET. Nånting som är enkelt och prisvärt att göra själv är granola. När jag räknat ut hur mycket det kostar att göra en burk granola, i jämförelse med butiksköpt, återkommer jag. Men det får bli i ett annat inlägg. Här kommer bilder och recept på den allra bästa och enklaste granolan.

Här är ingredienserna:

3 dl havregryn, 1 dl kokosflingor, 1 dl pumpafrö, 1 dl solrosfrö, 1 dl chiafrö, 1 dl hackade cashewnötter, en nypa salt, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 0,5 dl vatten, 3 msk honung.

Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla ingredienser förutom vatten och honung i en skål. Är det något du inte har hemma? Ingen fara, välj nåt annat från skåpet (linfrö, andra nötter) eller ta mer av någon av de andra ingredienserna. Det viktigaste är att mängden blir rätt (8 dl).

Blanda sedan i vattnet. Därefter tre ordentliga matskedar honung. Här gäller verkligen inte less is more. Inte enligt mig i alla fall. Jag är också ganska frikostig med kryddorna. Känn efter vad som känns bra i hjärtat. Rör om ordentligt så honungen fördelas jämnt.

Så ska en matsked se ut. Trust me.

Bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. In i ungen i ca 15 minuter beroende på ugn och på hur well done du vill ha din granola. Rör om var femte minut (jättesuperviktigt!) och håll särskilt bra koll på innehållet i ugnen under de sista fem minuterna så den inte bränns.

Här, en färdig produkt:

Låt granola svalna innan du överför den till en trevlig liten glasburk. If you’re feeling freaky kan du blanda i lite torkad frukt i granolan, eller – bevare mig väl – russin. Om du gillar sånt. Serveras helst med turkisk yoghurt eller havremjölk. Eller på din smoothie bowl. Till frukost, mellis eller nattmat.

Läs också

2 kommentarer

  1. Erika skriver:

    Härligt! Och så fint att det här receptet blir glutenfritt om man ser till att använda havregryn som är glutenfria. Glutenfritt bröd, müsli och pasta är ju alltid dyrare än vanliga varianter, så jag tror det finns mycket pengar att spara på att göra egen glutenfri granola (har bara inte kommit till skott än, varit så fokuserad på att lära mig baka glutenfritt bröd). Dessutom blir hemgjord (glutenfri) granola en uppskattad present. (För ett par år sedan gjorde jag müsli smaksatt med pepparkakskrydda och gav bort i julklapp. Min svägerska som är glutenintolerant blev jätteglad!)

    • louise skriver:

      Jaa, eller hur? Jag brukar alltid göra den glutenfri. Nu måste du testa, för mycket enklare än så här blir det inte! Och det är faktiskt en utmärkt gåva. Jag gjorde granola till min mamma i julklapp ifjol, i en fin burk förstås. Så roligt och så uppskattat! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *