Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Yttersta tider?

7 mar , 2020, 09.17 Markus

 

Lever vi i yttersta tider? Gräshopporna har invaderat massiva områden i östra Afrika, det är massiva översvämningar i vissa delar av världen, rekordtorka i andra. Virus sprids till pandemi. Krig och kriser följer varann.

Nej, vi lever antagligen inte i yttersta tider. Däremot lever vi i tider där händelser börjar få konsekvenser i stor skala och det är nytt för oss människor. Tills vidare har vår inverkan varit till den grad begränsad, att eventuella konsekvenser varit på lokal nivå. Det har ändrats och global inverkan har ökat. När vi gör bort oss, påverkar det en betydligt större mängd människor.

Jag är fascinerad av fenomenet, där ett virus från en orm förflyttats till en människa på en torg i en stad i ett land, och som ett resultat av detta står en kännbar del av världens produktion. Stora evenemang inhiberas, resor och transporter blir ogjorda. Som en positiv fotnot kan konstateras att t.ex Kinas utsläpp under de första tre månaderna i 2020 har varit en tredjedel mindre än under motsvarande period förra året.

Den pågående virusepidemin är naturligtvis en tragedi, men varje dag dör en större mängd människor pga. hungersnöd eller brist på rudimentär sanitation. Men det är vi inte lika oroliga för, för hungersnöd smittar inte optippat västerlänningar. Vi är rädda för vad vi inte förstår eller kan påverka – vilket är en naturligt reaktion. Däremot är det en oerhörd skam att vi inte reagerar lika starkt på hungersnöd som på detta virus.

Detta virus får oss att ändra på våra mest inrotade vanor. Medelålders män börjar tvätta händerna efter kisseriet. Det är mitt i allt inte absolut nödvändigt att besöka diverse resmål. Värdekedjor inom varor och livsmedel är plötsligt oerhört intressanta för de flesta

Vi välmående västerländska människor är tydligen kapabla till förändring, bara vi vill. Tyvärr måste motivatorn vara ett (delvis) irrationellt hot, annars ändrar vi inte.

Kanske vi (som ofta anser oss själva som logiska och rationella människor) kunde ta med oss lärdomen att förändring är något man gör, den kommer inte av sig själv. Vi har nu lärt oss att tvätta händerna och börja använda videokonfernstjänster. Kanske vi kunde utvidga detta till något större?

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *