Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Väderfenomen

15 feb , 2020, 11.49 Markus

 

Väder fascinerar mej. Har alltid gjort. Speciellt avvikande väderfenomen. Tyvärr verkar vi nuförtiden ha en större mängd avvikande väderfenomen att observera. För tillfället är det t.ex två monsterstormar i den norra hemisfären, en nära Island och en annan vid Berings sund.

Som hundägare blir man något av en erfarenhetsexpert på lokalt väder. Kan t.ex konstatera att vi i huvudstadsregionen haft ovanligt många blåsiga dagar sedan november. Vilket även den officiella statistiken stöder. Och att det oftast blåst från sydväst, vilket även vi märkt då vår vanliga promenadrutt delvis går längs med ett standstråk som är exponerat mot just sydväst.

Eftersom väder intresserar mej, följer jag även med väderrelaterad diskussion och forskning. Det konstiga med väderdiskussionen är att en synnerligen aktiv grupp inom den diskussionen är konservativt lagda äldre herrar. Herrar som upplever att de väderfenomen som vi nu upplever inte är relaterade till klimatdiskussionen. Herrar, som ofta även identifierar sig med kristendomen.

Jag har ärligt talat aldrig förstått denna koppling. Varför korrelerar dessa två fenomen? Min kraftigt förenklade tanke är att man vill hitta ”enkla” svar. Och svar som delvis flyttar bort ansvaret från eget agerande, att det är någon annan (eller högre makt) som styr upp detta. Vädersystemen är relativt komplexa helheter och man förstår sällan helheten från sin egen obervationspunkt. För att inte tala om klimatet i större skala, som är en oerhört komplex helhet. Det finns inga enkla svar eller lösningar i den frågan, så ifall man vill ha enkla svar och lösningar, måste man ty sig till mirakel eller ovanjordiskt ingripande.

Tanken om att det är någon annan som bestämmer och styr ens agerande är ju trevlig, för då man kan fortsätta ungefär som förr eftersom det är en högre makt som styr och kanske redan bestämt allt i förväg. Att detta är en del av en större plan.

Jag har oerhört svårt med detta tankesätt. Vi har blivit skapta med en hjärna och den finns till för att tänka med. Vi har även blivit skapta med ett samvete och rudimentära sociala förmågor. Att man sedan väljer att inte använda dessa är främmande för mej. Eller väljer att använda hjärnan för att fundera på diverse konspirationsteorier? Det finns säkert många konspirationer även i modern tid, men ingen av dem har något med meteorologi att göra.

Anefter vädret ändrar och blir mera otypiskt blir det även mera intressant att höra de olika förklaringarna varför det är så. Att detta är normal variation och min favorit: att NASA och olika meteorologiska institut förfalskar väderdata för att få den att passa in i sin agenda.

Det finns alltså människor som seriöst tror att meteorologer (och NASA) förfalskar väderdata för att det skall passa in i sin agenda (för att de ska kunna casha in på denna ”alarmism” de skapar). Jo, seriöst, det finns många som tror så.

Snälla vänner, sluta tro på konspirationsteorier. Sluta tro att det finns en gömd agenda med att påvisa att människans hand påverkar den planet vi lever på. För det gör vi. Och de har vi alltid gjort.

Må väl.

PS. om man vill läsa en ypperlig bok om väder kan jag rekommendera ”Väder som förändrade världen” av Marcus Rosenlund. Lättläst och förståelig.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *