Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Hur tänker en föräldrafjärmare?

14 okt , 2017, 20.14 Markus

 

Hörde om en bekant som har hamnat ut för föräldrafjärmande, även kallad föräldraalienation eller PAS (parental alienation syndrome).  Alltså när den ena föräldern (oftast efter en skilsmässa) försöker få barnet att inte vilja ha kontakt med den andra föräldern. Att barnet småningom blir övertygad om att den föräldern inte vill sitt barns bästa och bara är en skitstövel.

Visst får man vara bitter och ledsen på sin (ex-)partner, men att skada barnen genom sin småsinthet är ju helt otroligt. Hur tänker man egentligen? Eller kanske är det just det, att man inte tänker. För ingen människa i sina sinnes fulla bruk skulle ju vilja skada sitt barn bara för att man själv är bitter. Det är ju dessutom kontraproduktivt, då man med stor sannolikhet behöver leva med ett barn som också mår illa. Förvisso har man ju då någon att må dåligt tillsammans med, men ändå.

När jag började läsa lite om detta så blev jag förvånad över hur många fall det finns. Och att man inte aktivt tagit itu med detta. Kanske skilsmässor och separation i stor skala är ett så nytt fenomen att man inte aktivt noterat det tidigare.

Nu hörde jag att det finns ett lagförslag där man skulle kriminalisera fjärmandet. I de flesta fall tycker jag inte att vi behöver mera lagar och förordningar, men i just detta fall är lagen på sin plats. Det kommer inte att hindra folk från att fjärma, men det kommer att göra det möjligt att ingripa. Exakt hur man ingriper och bevisar det kan vara lite knepigt, men det blir åtminstone möjligt att starta en process mot en fjärmare.

Hoppas den processen även inkluderar hjälp för den föräldern som börjar fjärma, för den mår uppenbart inte bra. Få mår bra efter separation, speciellt om man inte själv instigerat separationen, så hjälp med orken och att hålla rent på hjärnkontoret är ändå behövlig.

Om du just nu håller på med fjärmande eller tänker börja göra det, så är mitt tips att inte göra det. Inget bra kan komma från det. Inte för barnet och inte för dej. Om du vill hämnas kan du fast klippa sönder någon obskyr LP-skiva som din ex-partner håller kär, men inte så att barnet ser.

 

 

 

Läs också

En kommentar

  1. Nanna skriver:

    I lagen står ju redan att barnet har rätt till båda föräldrarna… men klart att liksom psykologisk misshandel kan va svår att identifiera så är det säkert detsamma i det här fallet då nåndera föräldern smutskastar den andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *