Vardagstro och söndagstvivel

#jagtänderljus,aktuellt,Hopp,Storm

Det sårbara samhället

21 aug , 2017, 00.42 simon

 

Jag hade tänkt skriva om ovädret Kiira som drog över södra Finland för en vecka sedan. Om hur den lilla människan vid dylika naturfenomen känner sig än mindre och mer hjälplös, då jordens naturkrafter visar sin riktiga styrka och potential. Jag hade tänkt skriva framför allt om hur tromben med vindbyar på upptill 30 m/s och närmare 10 000 blixtar lämnade omfattande skador efter sig där den drog fram. För visst visade än en gång det moderna samhället sin sårbarhet då tiotusentals hushåll blev utan elektricitet (några upptill flera dagar), kylskåp och frysar fylldes med förskämd mat och då omkullfallna träd stängde av vägar och orsakade skador på fastigheter och fordon. Jag satt då i ett kolmörkt hus utan elektricitet, utan möjligheter att använda spis, TV, mikro, vattenkokare, lampor, dator, kylskåp osv. Än en gång visade det sig att vi i vår vardag lamslås totalt utan elektricitet.

Men sen kom Åbo.

En blixt till slog ner, utan förvarning mitt på ljusan dag, och lamslog befolkningen igen. Denna gång på ett mera känslomässigt plan. En ung asylsökande knivhögg flera människor på Salutorget i Åbo och två oskyldiga människor fick sätta livet till. Två människor som råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Samhället och det mänskliga livet är minsann skört och sårbart.

Terrorattackerna har nu nått även Finland. Kan man inte längre känna sig trygg ens i vårt eget land? Andra säger att det bara var en tidsfråga när något motsvarande skulle ske i Finland. Den sanslösa attacken, tragiken och det våld som offren råkade ut för, är omöjlig att förstå. En beklaglig följd är att den öser mera vatten på kvarnen i den redan starkt generaliserande och polariserade retoriken kring migration och integration i vårt land. Samtidigt har händelsen också samlat finländarna till kamp mot våld, rasism och hat.

På tal om sårbarhet i samhället tycker jag det är viktigt att nämna att många torgförsäljare i Åbo som intervjuades, sade att de dagligen ser väldigt många individer som mår fruktansvärt dåligt. En människa som mår bra och som är trygg och balanserad i sig själv utför inte dylika dåd. Det är också de mest sårbara individerna som lättast kan värvas och utnyttjas av olika terrornätverk som Al-Qaida och IS.

Denna måndag är det jag och många andra lärare som har en utmanande och viktig uppgift framför oss då vi tar emot eleverna i våra skolor runtom i landet och möter deras kommentarer och behov att diskutera händelserna i Åbo.

”Darkness cannot drive out darkness, only light can do that. Hate cannot drive out hate, only love can do that.”
Martin Luther King

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *