Vardagstro och söndagstvivel

attityd,Förändring,Natur

Planet Tellus 1.7

31 jul , 2017, 20.54 simon

 

Inspirerad av ett sommarprat om Reko-matringar gick jag med i en Fb-grupp om lokalt producerad mat. Kanske man kan göra något, tänkte jag. Och äta mer vegetariskt och så…

År 1971 beräknade man att jordens resurser räckte till för en hållbar konsumtion för hela jordens befolkning. Sedan dess har vi levt över våra tillgångar och världens befolkning konsumerar årligen mera än vad jorden hållbart kan producera. Detta gäller framför allt i utvecklade västländer.

I år räknar man med att jordens årliga resurser är förbrukade onsdagen 2 augusti (s.k. Earth Overshoot Day), dvs ca en vecka tidigare än ifjol. För Finlands del skedde detta dock redan den 3 april, så i vårt land skulle vi behöva ungefär 4 jordklot för att tillgodose våra behov för ett helt år. Detta beror förstås mycket på uppvärmningkostnader i det kalla Norden. Globalt sett behövs det i dagsläget 1.7 jordklots resurser.

Det krävs stora globala strukturella förändringar i ekonomi, energiförsörjning, matproduktion och transport, men den största förändringen bör ske i våra personliga inställningar till samhället och konsumtion överlag. Medan jag skriver detta lyssnar jag än en gång på analyser av den fantastiska saliggörande ekonomiska tillväxten i Finland och finländarnas ökade köpkraft. Jag har aldrig förstått mig på det där med ständig tillväxt. Det finns inget som en ”hållbar tillväxt”,  som per definition är en paradox. Även om teknologiska innovationer kan förbättra miljön så är resurserna ändliga. Trots att vi satsar på solenergi och alternativa bränslen så är det få som vågar ifrågasätta det kanske viktigaste problemet, den ständigt ökande privatkonsumtionen och ekonomiska tillväxten. Och resultatet? Earth Overshoot Day infaller allt tidigare varje år.

Det gäller att se sig själv i spegeln. Vi är väl som konsumenter alla ansvariga, en del mera, andra mindre. Jag gjorde ett test som mätte mitt ekologiska fotavtryck och det visade sig att det skulle behövas resurser från hela 4 jordklot om alla människor levde som jag. Och detta trots att jag inte själv får köra bil, utan använder mig så mycket som möjligt av kollektivtrafik. Den största boven är säkert flygresorna, de kanske två-tre resor årligen som jag gör (vilket inte är speciellt mycket om man jämför med hur mycket många andra finländare flyger årligen). Jo, jag vet att det finns utsläppsrätter, men tanken att rika västerlänningar kan köpa sitt samvete fritt genom att betala en liten summa för sina flygresor och sina avgaser är inte hållbar i längden.

Ju flere människor vi blir desto mindre planet blir det för var och en av oss. Därför kan inte befolkningsökning och ständig tillväxt gå ihop. Vem vågar ställa sig upp och förespråka mindre utveckling och tillväxt?

, , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *