Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Faktagranskning

27 Nov , 2016, 10.17 Markus

 

Efter de senaste politiska valen har det lyfts fram vikten av faktagranskning och att alltid kolla den motsatta åsikten. Det är en mycket sund tanke och kan rekommenderas åt envar. När det kommer till religion är det naturligtvis mycket svårt, då man inte alltid kan kolla fakta eller ens veta vilken den motsatta åsikten är.

Tycker dock inte att man skall lämna det ogjort. Som en stor och hängiven vän av ståuppkomik har jag fördelen att få motsatta åsikter serverade titt som tätt. Ståuppkomiker lever på att hitta nyanser och logiska lapsus (i brist på bättre uttyck) i det som sägs i offentligheten. Religion kommenteras ofta, då religionen ofta har en stark roll i samhället och komiker ofta funderar på de som håller makt i samhället. Man ser detta tydligt speciellt bland amerikanska och irländska komiker, då religion genomsyrar båda samhällen.

Som utomstånde har man lättare att se de konstigheter som någon verksamhet har. När jag igår sökte efter några komikklipp för en vän, hittade jag en gammal godbit av en australiensare som bor i USA. Han funderade på detta med helvetet. Han har en fin poäng (eller två egentligen): den beskrivning vi har av helvetet är skrivet av den som vill visa helvetet i dålig dager. En anti-PR – kampanj, så att säga. Eller finns det någon annan syn på helvetet? Som sagt, borde man kolla båda synpunkter innan man gör ett moget övervägande? Det betyder inte att båda åsikter skall behandlas likvärdigt, men båda sidor skall få säga sitt. Sedan kan man göra ett informerat beslut. Kanske helvetet är en fin plats, men vi aldrig sätt dess PR-kampanj. Svår fråga.

Den australiensiska komikerns andra poäng: när man tittar på vilka människor som tror att de kommer till himlen och, ännu viktigare, vilka personer dessa himmelfarare fördömer till helvetet, verkar det som om man i helvetet har betydligt trevligare sällskap. Fråga är därmed: vara på en trevlig plats med människor man inte vill umgås med eller vara på en tråkig plats med människor man vill umgås med?

Som tur kan väl envar själv styra vart de är på väg. Gäller bara att välja rätt, då det bokstavligen handlar om en oendlig tidsrymd man gör sitt val för.

Om ni vill se komiksnutten (på engelska), så är detta länken. Vill dock uppmärksamma om att han är ganska grov i mun och beskriver det jag sade ovan på ett lite mera grafiskt sätt. Klippet tar ca. 10 minuter.

 

 

Vill man se ett annan klipp av samma kille och samma tema, så är här ett till. Uttrycken är ganska grova och ifall man blir lätt upprörd så kan det vara bättre att inte titta.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *