Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Japansk städfilosofi på datorn

22 Nov , 2016, 18.40 Lina Frisk

 

Även om jag förövrigt är en ganska välorganiserad person som  slaviskt följer min kalender och skriver tre att göra-listor om  dagen, så har jag en tendens att låta mina dokument i datorn bli en  enda trasslig labyrint, omöjlig att orientera sig igenom*.

Då och då försöker jag åtgärda trasslet, dessvärre utan desto större framgång. I  går gav jag mig på mina bilddokument. Tusentals bilder på olika moln  och mappar. Oj oj, hur har jag fått det här till stånd? Jag började i alla  fall taktiskt gå igenom bilderna en efter en för att hitta rätt  plats för varje fil.

Medan jag gick igenom bilderna kom jag att tänka på den japanska  städfilosofin KonMariemetoden som i stora drag går ut på att enbart  behålla saker i sitt hem som man verkligen gläds över. Resten ska  man göra sig av med. Det jag funderade på var, kan man utnyttja samma regler för datorn? Jag spenderar ju  så mycket tid på den så jag nästan skulle kunna kalla den för mitt  virtuella hem där jag samlar på mig saker genom livet. Min dator har ju faktiskt varit långvarigare än mina senaste adresser.

De flesta bilderna i min dator återkallar goda minnen och välbehag.  Där trivdes jag bra, och där var jag glad. Men bland bildmapparna  hittar jag också bilder som påminner mig om hur skör jag en gång  varit. Den tomma blicken som möter mig när jag ser ner på  datorskärmen fyller mig med allt annat än goda minnen. Min spontana  reaktion är att radera bilden. Jag vill inte bli påmind. Inte heller den där avhandlingen som ligger där förpestad med så mycket ångest så jag knappt kan ta i den med en tång.

Ändå raderar jag inte dem alla i min hast. I stället sparar jag dem  som en påminnelse om att jag nu mår så mycket bättre. Och att jag  varje dag ska värna om mitt välmående. Att jag ska sätta min hälsa i första rummet trots att det lockar att köra på som ångloket jag tidigare var.

 

*jaa jaa jag vet att man borde ha allting prydligt i en extern  hårdskiva och i detalj markerat med alla egenskaper. Någon gång,  kära vänner, någon gång.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *