Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Märket

23 apr , 2016, 09.02 Markus

 

Diskussionen om vigslar för samkönade par har kört igång (igen) och tills vidare är det lite oklart hur det skall bli inom vår kyrka med detta. Därför tänkte jag återanvända en text jag skrivit 2013, eftersom den fortfarande är aktuell. Såhär skrev jag:

När Sverige har en lite liberalare syn på samkönade par, är situationen något komisk när Gud i Sverige kan välsigna samkönade par men inte in Finland.  Det komiska är att det finns en geografisk gräns där man på ena sidan kan välsigna men på andra sidan inte.

Därför har jag ett förslag som vi i Finland kunde tillämpa tills det blir klarhet i ärendet. Lås oss bygga en kyrka på ön Märket (halva ön hör till Finland, halva till Sverige) eller uppe i Lapland någonstans där Torne älv inte markerar gränsen. Kyrkan byggs så att altaret och koret (bänken där man får nattvard/välsignelse) är på svenska sidan och resten av kyrkan på finska sidan.  Då kunde man smidigt ha förrättningar som inte rubbar någons cirklar, då den är i enighet med gällande föreskrifter i båda länder.

Kyrkligt anställda har redan tänkt på minst ett dussin adminstrativa och juridiska hinder för detta, men det är därför det finns experter på admininstration och juridik som kan få i uppgift att lösa dem.

Min seriösa poäng är denna: för varje konstgjort hinder finns en minst lika konstgjord lösning. Kanske vi kunde skippa dem helt och hållet?

Sorligt nog var min första tanke när jag läst min egen text att det kan vara svårt att få byggnadslov för en byggnad som finns i två länder. Visste inte att det bor en liten byrokrat i mej. Hoppas vi får situationen med samkönade äktenskap löst, så behöver jag inte fundera på byrokrati så mycket.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *