Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Ekofasta

Ekobonde bloggar på Andetag

17 feb , 2016, 12.44 Simon Lampenius

 

 

Det har knappast undgått regelbundna Andetag-läsare att miljötemat synts mer på bloggen senaste veckan, i och med att kampanjen Ekofasta kört igång. Vad är då bättre än att få med en person med verkligt jordnära kunskap i frågor om ekologi, mat och liv här i bloggarskaran?! Imorgon torsdag skriver ekobonden Mats Holmqvist sitt första inlägg här på bloggen och reflekterar bl.a. så här:

”Konstigt egentligen att det som varit det rådande i tusentals år, att odla mat i samklang med naturen, plötsligt får finna sig i att sortera under ”det alternativa”. Undantaget. Medan det kemikaliserade, artificiellt gödslande, kanske snart också genmanipulerande kallas för det konventionella.”

Ekojordbruket finns i Linnusperä i Karleby, nästan så långt norrut i Svenskfinland som man kommer. Holmqvist kommer att blogga en serie på fyra inlägg som publiceras varannan vecka.

Problematiserar dagens struktur för lantbruket

Inläggen kommer att ta upp problematiken med att städerna breder ut sig på den bördigaste odlingsjorden. Holmqvist kommer också att ta upp frågor om näringskretsloppet och djurhållning, och komma in på den ekologiska obalans som industrialiseringen av jordbruket fört med sig.

Både ekobonde OCH skådespelare

En kanske inte alldeles vanlig yrkeskombination är skådis och bonde. Holmqvist är nämligen magister i teaterkonst från Teaterhögskolan i Helsingfors. Det kommer säkert att ge en speciellt spänning i texterna. Holmqvist själv resonerar att skådelspelarskapet ger ett sätt att formulera sig, att se var konflikten ligger, människor emellan, och en vetskap om att ett fenomen kan se olika ut från olika perspektiv.

Lantbruket i Linnusperä driver han tillsammans med sin hustru Pauliina och paret har två söner.

Hälsa ekobonden Mats Holmqvist välkommen till bloggen Andetag!

 

MATS bild

, , ,

Läs också

En kommentar

  1. nanne friis skriver:

    BRA Mats..kunnon friisiläinen…samma på svenska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *